Occupy 2.0 – Budapest

 

Szubjektív beszámoló

Frissitve 2012.05.13 18:00

2012 május 12 -én az Occupy mozgalom nemzetközi eseményeként világszerte több helyen a fennálló társadalmi viszonyokkal elégedetlen emberek vonultak az utcákra, terekre hogy tiltakozzanak az ellen ahogy dolgaink jelenleg folynak és közössen gondolkodjanak egy jobb világról.

Az eseményhez kapcsolódva Budapesten is volt egy megmozdulás, amin ezen sorok írója is részt vett. A budapesti eseményen becslésem szerint néhány száz ember vett részt. Az események a Jászai Mari téren kezdődtek egy rövid performance bemutatásával ami azt szimbolizálta, hogy a politikusokat a pénztőkések tartják a kezükben, a nép és a politikusok közötti kapcsolat egyre lazább, szinte már nem is létezik.

 

Ezután a részvevők átvonultak az Erzsébet térre. Eközben a szervezők néhány gondolatát mondták el a jelen helyzetről és az általuk kívánt jobb világról, az occopy hagyományainak megfelelően „emberi mikrofon” módszerrel.

Ez azt jelenti, hogy egy ember felolvassa a szöveget majd a többiek szavaló kórus szerüen elismétlik azt. Első benyomásom erről nem volt túl jó, ostoba robotnak ismétlő papagájnak éreztem magam, később ez a rossz érzés oldodott, és valami közösséghez tartozás, a közösség erejének szubjektiv átélése váltotta ezt fel.

 

A szövegek vezér gondolata (az én interpretációmban) az volt, hogy a jelenlegi képviseleti demokrácia – mint politikai technológia – megbukott, a képviselők nem a népet képviselik hanem egy szűk pénzügyi elit érdekeit érvényesítik. Helyette a közvetlen demokráca, ahogy ők foglmaznak a „Részvétel” erősítését tartják kívánatosnak. Szó esett a szociális gondokról, a magyar ipar megsemmisüléséről is.

 

A megmozduláson az Occupy elveinek megfelelően mindenki magánemberként vett részt. A vonulók között láttam a magyar baloldal több ismert szervezetének tagjait (MEBAL, ATTAC, BAL, MP2006, Kalózpárt, anarchista jelvények és zászlók is felbukkantak. Többeken látható volt az “Anonymous maszk” (Guy Fawkes maszk) is. Ez utobbit tarkón vagy áll alá le eresztve viselték, mert a rendőrség nem engedélyezte, hogy a demonstrálók beazonosíthatatlanok legyenek.

 

Benyomásom az volt, hogy ezek (a nagyobbrészt fiatalok) akik a szövegeket megfogalmazták nem a hagyományos politikában gondolkoznak, tehát nem abban, hogy majd ők megszerzik a hatalmat (békésen választások útján, vagy erőszakkal) és utána ezzel a hatalommal élve mindig minden úgy lesz ahogy Ők akarják. Ezzel szemben ők a politikai működés modelljét akarják átalakítani olyanra, hogy az egyes kérdések megoldásában közvetlenül az érintettek párbeszéde, eszmecseréje, a kollektív bölcsesség működése vezethessen el az optimális megoldáshoz.

 

Ezután az Erzsébet téren a fűben körbe ülve sor került az „Emberek fóruma” -nak elnevezett eszmecserére, ahol kulturált és rendkívül szerteágazó, sokszínű beszélgetés alakult ki fontos társadalmi kérdésekről.

 

Természetesen ez a pár száz ember nem váltotta meg a világot de még csak kis hazánkat sem ezen a délutánon, de legalább értelmesen elgondolkozott közös dolgainkról, megmutatta, hogy ha kevesen is de vannak azért még értelmes, felelősséggel gondolkodó, jó szándékú emberek is ebben az országban. Mint ahogy az egyik résztvevő megjegyezte: „48-ban a Pilvax -ban sem voltak többen”. Ez a fellépés különösen fontos volt ezen a napon, amikor is szélsőjobb oldali tüntetés is volt Budapesten – sajnos ott többen voltak 🙁

 

Többen készítettek videó felvételeket, figyeljétek a YouTube -ot, bizonyára hamarosan láthatunk klippeket az eseményről.

 

Fényképek

Utopszkij

 

Video forrása: NOL.hu 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük