Occupy évforduló New Yorkban

occupy

New Yorkban előállítottak több tucat tüntetőt, akik az Occupy Wall Street mozgalom megalapításának első évfordulóján Manhattan üzleti negyedében megpróbálták bekeríteni a tőzsdét és megbénítani a közlekedést.

A megmozduláson körülbelül ezren vettek részt, jóval kevesebben, mint a tavalyi tüntetéseken. Gideon Orion Oliver, aki több tüntető jogi képviselője, a Twitteren azt közölte, hogy a rendőrség nagyjából 90 tüntetőt állított elő, köztük George Packard nyugalmazott anglikán püspököt.

A mozgalom hétvégén több tiltakozást szervezett, de az egyiken sem voltak többen néhány száznál. A rendőrség védőkordont vont a New York-i tőzsde, valamint több jelentősebb bank épülete köré.  Szombaton és vasárnap háromtucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe.

Noha az amerikai népesség-nyilvántartó hivatal minap nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Egyesült Államokban a középosztály az elmúlt évben tovább zsugorodott, az Occupy, amelyet a születése után még mint az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom potenciális baloldali ellensúlyaként emlegettek, elvesztette lendületét.

Ennek egyik oka, hogy a nagyvárosok központjaiban felállított sátortáborai felszámolása után megcsappant a médiaérdeklődés is. A privilegizált 1 százalék és a nagy magánvállalatok vezetőinek közönye, valamint a társadalom számtalan más visszássága ellen tiltakozó mozgalom emellett a mai napig nem mutatott fel világos, követhető célokat és egyértelmű, tekintélyes vezetőket.

Az egy évvel ezelőtt a lakosság 99 százaléka nevében a társadalmi és a gazdasági igazságosságért elkezdett megmozdulások az Egyesült Államok több tucat települését is elérték és átterjedtek Európára és Japánra is.

Az Ipsos és a Reuters egy júliusi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 45 százaléka semmilyen módon sem azonosul az Occupy mozgalommal. Védelmezői szerint ugyanakkor a béke- és polgárjogi mozgalmak történetében is voltak hullámvölgyek, amelyeken azonban túltették magukat.

Átvett anyag – http://hvg.hu – MTI

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük