Ócsa, az ígéret földje

ocsa

Tavaly harangozta be a kormány azt a Szociális Családiház-építési Programot, amely azoknak jelenthetett volna segítséget, akik nem tudták fizetni devizahitelüket és elveszítették otthonukat. Ez ma Magyarország kétség kívül egyik legégetőbb társadalmi és gazdasági kérdése, mivel a bizonytalan devizamozgások miatt a hitelesek tömege vált és válik folyamatosan fedél nélkülivé.

Amikor a kormány az elmúlt évben bejelentette az árfolyamrögzítést, mintegy 140 ezer hitel esetében már a 90 napos tartozást is meghaladták az adósok. Ez a szám azóta folyamatosan és megállíthatatlanul növekszik. A szociális bérház program egyik nagy hibája többek között az, hogy akik lejárt tartozású hitelekkel rendelkeznek, eleve kiesnek a segítséget kaphatók köréből. A kormányzati projekt további kétes pontja, hogy az elképzelések és a valóság még csak köszönő viszonyban sincsenek egymással. Az első híradások arról szóltak, hogy a szociális bérház program keretében mintegy 500 család kaphatna 40-60 és 80 négyzetméteres új otthont, 1000 négyzetméteres telkeken elhelyezkedő családi bérházak formájában. Igaz, hogy az Ócsa közelében található 242 hektáros tarlón nincs út, víz, gáz, villany és csatornahálózat. Az akkori ígéretek szerint az első nyolcvan ház megépítéséhez a kormány által kijelölt beruházó vállalja a szükséges infrastruktúra kialakítását (közművek, utak), Alsópakony és Ócsa vasútállomása között kerékpárút létesítését, valamint egy két kilométer hosszúságú út, illetve egy buszforduló építését Alsópakony településrészen. Kormányzati szinten segítik továbbá – akár EU-s pályázati forrás felhasználásával – bölcsőde építését és a Baross utcai óvoda bővítését. A program keretében 500 családi ház, általános iskola, óvoda, szupermarket, orvosi rendelő, könyvtár, posta és templom épülne az ócsai pusztaságban. A tervek szerint a beruházás tavaly kezdési időpontját októberben határozták meg és az első beköltözők idén márciusban már el is foglalhatták volna új otthonaikat. A program bekerülési költségéről mindössze annyit lehetett tudni az akkori híradások szerint, hogy 10 milliárd forint elegendő lesz hozzá.

A közvélemény kétségekkel telve, helyenként mélységes felháborodással fogadta a kormány beavatkozási tervét. Voltak, akik azzal kritizálták meg az elképzelés létjogosultságát, hogy állami segédkezéssel gettót, csődtelepet hoznak létre az országban, ráadásul egy olyan helyen, ahol a munkahelyek hiánya miatt gyakorlatilag lehetetlennek tűnik az újrakezdés. Sok családnak viszont valóban a továbblépést, a túlélést jelentené a projekt, amennyiben sikerülne megvalósítani. Ez azonban igencsak várat még magára. Legfrissebb információink szerint tovább csúszhat az ócsai szociális lakópark legutóbb augusztusra tervezett átadása. A csúszás oka többek között az, hogy áprilisban hirdettek pályázatot a kivitelezésére, az ajánlattételi határidő pedig május 2-án zárult le. A pályázatok a hiánypótlás szakaszában vannak, az eredményhirdetés időpontja bizonytalan. A sokadszorra módosított augusztusi átadási határidő csupán akkor lenne teljesíthető, ha májusban kihirdették volna a tender győztesét. Ez azonban nem történt meg.

További aggodalomra ad okot az az információ is, amely szerint – az eredeti elképzelésekkel ellentétben – nem lesznek 80 négyzetméteres házak, sőt, az épületek többsége alig 50 négyzetméteres lesz, nappalival, egy hálóval, fürdővel, konyhával és kamrával, valamint egy öt négyzetméteres terasszal, s mindezt 2-3 gyermekes családoknak szánják. A leendő bérlők kiválasztását az Emberi Erőforrások Minisztériumára delegálta a kormány. A minisztérium azonban csak a házak építésével párhuzamosan kívánja majd meghatározni a bérlőkijelölés szempontrendszerét, ami további bizonytalansági tényező a családok életében, mert holmi ígéretekre nem lehetett alapozni.

Hazánkban sajnos egyre több az eladó otthon, mivel a gazdasági helyzet változatlansága miatt sokan kényszerülnek megválni házaiktól, lakásaiktól. Az eladási árak helyenként nevetségesen alacsonyak, mégsem tudják értékesíteni azokat a családok. A Szociális Családiház-építési Programra fordított keretösszeg ésszerű és gyors felhasználása lehetne, ha a bajba jutottak ilyen eladó otthonokba költözhetnének. Ha csak településenként 2-3 családot lehetne így megmenteni a totális kilátástalanságtól, már megérné. A kormány azonban nem így gondolja, hiszen minden esetben elutasították az őket ilyen javaslatokkal megkereső önkormányzatokat. Így most se szociális lakópark, se kilátás a jövőre nézve a bajba jutott családoknak. Helyette van „senkit nem hagyunk az út szélén” szlogen, feloldott kilakoltatási moratórium és ígéretek sokasága. De ne legyünk telhetetlenek, hiszen milyen kormány az, amelyik már ígérni sem képes???

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük