Őfelsége “baloldala”

Még 2012-ben az Európai Parlament igen nagy többséggel lelkesedett egy alapvetően baloldali kezdeményezésért, amelynek a munkaneve FTT (Financial Transaction Tax). Pénzügyi tranzakciós adó, mondhatnánk, sőt, Magyarországon ugyanabban az évben törvény született a Pénzügyi Tranzakciós Illetékről, amit a köznyelv egyszerűen “sárgacsekk-adó” néven emleget.

A kettő között azonban ég és föld a különbség. Az európai FTT a nagyobb összegű átutalásokat kívánná megadóztatni. Az egykori alapjavaslat szerint a 100.000 euró (35 millió forint) feletti pénzmozgások után 0,05 % adót fizetnének, jellemzően a cégek. A magyar változat szerint pedig 6 millió forint alatti átutalásoknál 0,01 %-ot perkálnak, a mindennapok emberei.

Most, a koronavírus-válság kapcsán az eredeti, európai ötlet újra terítékre kerül a jelenlegi, német “soros” elnökség idején, egész pontosan – nagykoalíciós indíttatásból – a német elnökség hivatalos programjában.

Ha azt nézzük, hogy a hétvégi EU-csúcson 750 milliárd euró hitel felvételéről és 8 év alatt történő visszafizetéséről döntöttek a kormányfők (az Európai Parlament még nem adta áldását!), s ezzel összehasonlítjuk az FTT lehetséges bevételeit, amelyek annak sarokszámaitól függően 40 és 200 milliárd euró közötti éves (!!!) “pénzterméseket” jelentenének, akkor egy további különbség is felötlik:

a hitelt az állampolgárok adóiból kell visszafizetni, az FTT-t pedig a tőke, a cégek állnák!

Az első megoldás már szinte ténynek vehető, a másodikról viszont még csak most kezdenek beszélni.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (egyelőre még nem nyilvános) politikai programja kimondja: “152.) A nagyértékű, jellemzően az 1 millió eurót meghaladó pénzmozgásokra európai szintű adót is szorgalmazunk.” Ez az eredeti FTT-nek egy igen szerény és óvatos megközelítése, azonban a párt miniszterelnök-jelöltjeként szívesen szorítanék rajta, azaz akár értékhatár nélkül valamennyi céges átutalásra is kiterjeszteném a 0,05 %-os adót, hogy végre a tőke is vegye ki a részét az előttünk álló társadalmi kihívásokból, azaz a szociális válság felszámolásából!

Ám nézzük azt is, hogy az FTT sürgős felmelegítését jelenleg szorgalmazó 70 európai parlamenti képviselő jelenleg honnan verbuválódott össze?

A motort jelentő németeken kívül jellemzően olaszok, franciák, spanyolok. Igen, azon országok képviselői, amelyek a múlt hétvégi döntések alapján kiemelt kedvezményezettjei a most kicsit megerősödött európai szolidaritásnak. Üzenetük annyi, hogy ne csak az adófizető polgárok nagylelkűsége legyen a segítség forrása, hanem a tőke is vegyen magára a közös terhekből!

Az aláíró 70 európai képviselőből egy sincs magyar. Sem DK-s, sem Momentumos, sem szocialista, sem Jobbikos – csak hogy az orbáni “baloldalt” említsem! Minden ehhez hasonló jelenség erősíti azt a meggyőződésemet, hogy a magyar baloldal tényleg lezüllött és kiürült, tehát nagyon is volt/van tere az ISZOMM ez év tavaszi/nyári, hiánypótló színre lépésének.

Dr. Szanyi Tibor,
alelnök

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •