Önti a pénzt a külföldi multiknak az Orbán-kormány

4123 új munkahely megteremtéséhez adott támogatást egyedi kormánydöntéssel a kabinet 2020-ban – derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett adatokból. Ezekre a kormány összesen 67,1 milliárd forint támogatást ítélt oda, vagyis egy új munkahely az adófizetőknek átlagosan 16,3 millió forintjába kerül – írja a HVG.

Ez jelentős visszaesés, hiszen 2019-ben ez a típusú támogatás már meghaladta a 100 milliárd forintot, akkor 15,7 millió forintba került.

Ezeket a támogatásokat leginkább külföldi multiknak osztogatja a kormány, nem volt ez másképp 2020-ban sem.

A legnagyobb összeget, több mint 11 milliárdot a német hátterű Thyssenkrupp Components kapta autóalkatrész-gyártó üzem kapacitásbővítésére. A második helyezett a dél-koreai Hanon Systems lett 7,5 milliárddal kompresszorgyártó üzem bővítésére. A harmadik a magyar Steam Cook panírozóvonalának bővítése 5,2 milliárddal.

Összesen 27 vállalat kapott támogatást, 20 egymilliárd forintot meghaladó összeget ezek közül 22 multi.

A magyarok közül érdemes kiemelni az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltatót, amely hajszál híján 3 milliárd forintot kapott, amiért cserébe 135 munkahely létrehozását vállalta. A munkahelyenként 22 milliós támogatás rendkívül magasnak számít.

HVG

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •