Orbán bekeményít

ovfoci

A miniszterelnök nem politikus elsősorban, hanem egy focista. Ha így nézzük őt, akkor könnyebben megértjük, hogy mit miért csinál és várhatóan mit fog lépni. A diákok egy hetet játszottak mezőfölényben, a tegnapi nap volt a fordulópont. Egy hét alatt Orbán kommunikációs és politikai tanácsadó testülete kidolgozta az ellentámadás tervét. Mi történik? Megkezdődött a társadalom diákokkal szimpatizáló többségének a lázadók ellen való fordítása. Ostoba és hazug kampány indult, amelynek lényege, hogy lusta, tanulni és dolgozni rest lumpen elemek lődörögnek a fővárosban, teszik ezt annak ellenére, hogy minden követelésüket saját kommunikációja szerint duplán teljesített a kormány. Szintén fontos elem a megfélemlítés. A kormányzat egy héten át nézte, hogy a gyülekezési törvényt figyelmen kívül hagyó tüntetések legyenek a városban, még véletlenül sem mentek neki a fiataloknak, azonban egyik percről a másikra ez kardinális problémává lett, amelynek szószólója az a Rogán Antal, aki pár hete még a nemzeti egységet szimbolizálandó beszélt az antináci tüntetésen.

A bekeményítés jelenleg közepes szintű. Immár feltűntek a páncélba bújtatott rendőrök és sor került az első előállításokra is. Ez üzenet azon mérsékeltek irányába, akik rendőri ellenállás nélkül lelkes aktivistái lennének a demonstrációknak, így azonban inkább otthon maradnak. Fordulópontjához érkezett tehát a diákok forradalma. Fokozatosan vesztik el támogatóik és szimpatizánsaik jelentős részét is, ráadásul az utcára hívható aktivisták száma is csökken az ünnepek közeledtével. Most válik egyértelművé az is, hogy nincs központja a forradalomnak. Jelen sorok írója éppen emiatt támadta kemény kritikával az első tüntetés szervezőit, akik nem egyetemet foglaltak, hanem spontán vonulgatós tüntetést választották (később jelezték irányunkba is, hogy a szervezők erre készültek, de nem szavazta meg a tömeg). Ha ma lenne egy hely, ahol folyamatosan jelen vannak akár néhány tucatnyian is a diákok, akkor nem fenyegetne annyira egyértelműen annak a veszélye, hogy pár napon belül vége lesz az egész lázadási folyamatnak.

A focista hasonlattal élve Orbánt sikerült rövid időre saját kapuja elé szorítani, szép akciókat láthattunk a fiataloktól, azonban mára már a miniszterelnök csapatának van enyhe mezőfölénye és várható, hogy hamarosan gőzerőre kapcsol. Számára ez kulcsfontosságú. Meg kell mutassa a lelátóban csücsülő magyar közvéleménynek, hogy őt nem lehet még ideiglenesen se legyőzni. Számára fontos, hogy megalázza ellenfeleit és ezzel vegye el a kedvét másoknak a lázongástól.

Mi várható? Gyengülő intenzitású demonstrációk és erősödő rendőri fellépés. A diákok ha nem akarnak vert hadként szétoszlani, akkor valamilyen formában igenis meg kell szervezzék az ellenállás rendszerét és határozottabb célokkal kell rendelkezzenek. Egy hét alatt sokat haladtak, mert el tudtak jutni a saját érdekeiket szem előtt tartó követelésektől az általános sztrájk gondolatáig és reálisan merült fel annak lehetősége, hogy az Orbán ellenére szerveződő társadalmi ellenállás vezető ereje legyen a diákság.

Ma egyértelmű, hogy a fiatal generációk nem kérnek Orbán Viktor feudális, keleties rendszeréből. Ők egy nyugatias, felvilágosult Magyarországon akarnak élni. Nem jobb vagy baloldalon állnak, egyszerűen azt várják el, hogy jobb és baloldal egyaránt normális, az említett kritériumoknak megfelelő legyen. Ha a diákok nem szervezik meg önmagukat, nem maradnak az ellenállás élvonalában, akkor tényleg nagyon hosszú időre el kell felejtenünk, hogy Magyarország egy élhető hely lesz.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük