Orbán dolgozik: gazdagodnak a gazdagok

penzecske

Az szja változás miatt az alacsony és az átlagos jövedelműek rosszabb helyzetbe kerültek már hónapokkal ezelőtt és itt van az újabb népnyúzás is.
A minimálbéresek zsebéből tízezernél is többet vesz ki a kormányzat. Eközben a vezetők és a beosztottak közötti bérolló nem meglepő módon közel 40 százalékkal tágult idén, 2010-hez képest.

Látható, hogy a vezetők fizetése már elérte, sok helyen túl is szárnyalta az európai szintet, a beosztottakról ugyanez közel sem mondható elm sőt a fizetések ezen a területen inkább a balkáni átlaghoz közelítenek, lassan ahhoz is csak alulról. Egy középszintű vezető ma már 6.2-szer keres többet, mint a mellette tényleges munkát is végző, titkárnői munkakörben dolgozó beosztott. Ezzel az értékkel Magyarország regionális összevetésben is élenjáró, egyedül Lengyelországban nagyobb ez az arány. Ha a számokba belekalkuláljuk az idei szja-módosítás hatásait is, a különbség tovább nő. Míg 2010-ben a többféle adókulcs csökkentette a bérek különbségét, idén újra tágult az olló, így a nettó bérek tekintetében egy vezető az alacsonyabb szintű munkavállaló fizetésének hétszeresét viheti majd haza.


(És a cikkünkben még ki sem tértünk az igazán látványosan többet kereső felső vezetőkre, akiknek a bére akár harmincszorosát, sőt ötvenszeresét is elérheti egy átlag melósénak. – szerk)

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük