Orbán kerítést venne Izraeltől

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu egyre nagyobb barátok.

Miközben Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyre szorosabbra fűzi szövetségét, az Amnesty International Magyarország és Amnesty International Izrael komoly aggodalommal figyeli, hogyan lesz egyre nehezebb a jogvédő szervezetek és aktivisták munkája mindkét országban.

Az Amnesty szerint mindkét ország vezetője gyűlöletet szít az egyetemes emberi jogok és közös értékek ellen, megpróbálja aláásni a jogvédő szervezetek és aktivisták szerepét a társadalomban és megbélyegző kampányt folytat ellenük. Mindkét országban olyan jogszabályokat fogadtak el, amelyek korlátozzák azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, amelyek a demokratikus értékekért, az emberi jogokért és a hatalom átláthatóságáért küzdenek.

Hétfőn kezdi meg három éjszakás budapesti látogatását Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Budapesten. Orbán és Netanjahu találkozóját komoly figyelem övezi, miután az izraeli miniszterelnök visszavonatta magyar nagykövetével a Soros-plakátok elleni nyilatkozatot.

“Bár biztatónak tartjuk az Európai Bizottság által bejelentett kötelezettségszegési eljárás megindítását, de azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon és Izraelben is egyre mérgezőbbé válik a közbeszéd, amelyhez nagyban hozzájárul a jogvédő szervezetek – köztük az Amnesty International – ellen folyó megbélyegző és hamis vádakat megfogalmazó magyar és izraeli kormányzati lejáratókampány”.

Félünk, hogy Netanjahu és Orbán miniszterelnök nemcsak az emberi jogokat sértő terveikről, hanem azok megvalósításáról is szót ejtenek majd. A hírek szerint Orbán Viktor kerítés esetleges megvásárlásáról tárgyalt az izraeli kormánnyal, amivel továbbra is megakadályozhatja, hogy a nemzetközi védelemre szoruló emberek beléphessenek Magyarország területére. Izraelnek pedig komoly tapasztalata van a kerítések építése és a megszállt területek köré húzott falakkal kapcsolatban. Minden jogvédő szervezetnek komoly aggodalommal kell figyelnie Netanjahu és Orbán találkozóját.” – nyilatkozta Molly Malekar, az Amnesty International Izrael programigazgatója.

Az Amnesty International felszólítja mindkét miniszterelnököt, hogy alapjaiban változtasson az emberi jogokkal kapcsolatos hozzáállásán. “Azonnal vessenek véget az alapvető jogok és értékek elleni populista támadásaiknak, és térjenek vissza egy olyan politikához, amely tiszteletben tartja és védi mindenki jogait függetlenül annak politikai nézeteitől, akkor is, ha az illető kényelmetlen igazságokat tár fel a kormány jogsértő politikájával kapcsolatban” – közölte Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

 

 

 

 

Forrás: http://magyarnarancs.hu/belpol/az-amnesty-international-aggodik-orban-viktor-es-benjamin-netanjahu-egyre-szorosabb-szovetsege-miatt-105336

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük