Orbán más Matolcsyjával veri a csalánt

helyzet 200x190

 

Nem elég, hogy Orbán Viktor más Matolcsyjával veri a csalánt, egy alkotmányos puccs keretében lehetetlenné teszi, hogy a következő kormány a jelenlegiétől eltérő gazdaságpolitikát valósítson meg. A vasárnapról hétfőre virradó éj leple alatt benyújtott ún. stabilitási törvénnyel kormányunk megadta a kegyelemdöfést a harmadik köztársaságnak – vagy ez már inkább hullagyalázás?

Adósságcsökkentés elnapolva 2016-ig

Matolcsyra, úgy látszik, már csak a szaros meló elvégzése marad. A valutaalap tárgyalódelegációjából kihagyta a főmérnök, ezzel csúfosan lefokozva saját jobb kezét. Éjjelre viszont megkapta a nagyszerű lehetőséget, hogy saját maga szignózza azt a törvényjavaslatot, melyben a kormány deklarálja, hogy elbukta az államadósság ellen viselt háborút.

A frissen benyújtott stabilitási törvény ugyanis kimondja, hogy 2016-ig nem kell csökkenteni az államadósságot. Orbán Viktor tehát háborút vesztetett, de nem adja fel, a következő kormány farkával   Matolcsyjával még mindig verheti a csalánt – ha a nagy főmérnöknek nem sikerült, hátha belebukik majd utódja is. S Matolcsy olyan hanyag egyszerűséggel szarik bele az elmúlt másfél év kormányzati kommunikációjába – az egész háborús retorika az államadósság elleni harccal kezdődött –, hogy azzal megint sikerült meglepnie a meglepetésekben már eddig sem szűkölködő nagyérdeműt.

Az adósság elleni háború elvesztésénél már csak a kormányszóvivői iroda magyarázkodása kínosabb. Hétfő délután kiadott közleményében az írja az iroda: „Az ország pénzügyi stabilitásáról szóló javaslatban rögzített átmeneti időszak alatt a tavasszal elfogadott, hatályos konvergencia-programban rögzített hiányszámok szabályozzák az adósságcsökkentés minimális mértékét, a program pedig összességében szigorúbb szabályokat állít a költségvetést alkotó kabinet elé, mint a stabilitási törvény”. Értitek – úgy is szigorúbb a konvergencia program (van bármilyen program, amit egyébként eddig betartott kormányunk?), ezért nyugodtan lehet lazítani az adósságcsökkentési szabályon. Nem elég, hogy a pénzügyi stabilitási törvénnyel felülírják az alkotmányt, de a kormányszóvivői iroda egy darab sajtpapírral mindjárt felülírja a még el sem fogadott stabilitási törvényt. Ennél nagyobb hülyét tud magából csinálni a kormány?

2/ Egykulcs jó, kétkulcs rossz

Ha ez nem lenne elég, akkor a biztonság kedvéért kétharmadhoz kötik az egykulcsos adót. Ha egy dolgot kellene megnevezni, ami miatt az adósság elleni háború megbukott, akkor az egykulcsos adó, a maga 500 milliárdos lyukával. Az adóval frissiben feltőkésített tehetőseknek eszük ágában sincs többet fogyasztani, sem több embert foglalkoztatni, értelme tehát semmi sem volt az új SZJA rendszernek, de azért puccsoljuk meg kétharmaddal a következő kormányt. Nem számítanak az egykulcsos adó ellen hörgő jobboldali közgazdászok, nem számít az sem, hogy a társadalom döntő többsége elutasítja azt, az már meg sem lep, hogy nem számít, hogy a demokratikus kormányzás veleje az adózás. Viktor tévedhetetlen, egykulcs jó, kétkulcs rossz, s ezt bele is írjuk egy kétharmados szabályba.

3/ Alkotmányos puccs

A végére hagytam azonban az igazi feketelevest. A javaslat értelmében a Költségvetési Tanács a nyilvánosságtól elzárt, füstös szobákban dönthet majd arról, hogy elfogadhatónak tartja-e a legitim magyar kormány költségvetési törvénytervezetét. Ebből a szempontból kifejezetten érdekes, hogy kik kapják meg ezt az antidemokratikus felhatalmazást: Járai Zsigmond, a Fidesz volt pénzügyminisztere, Domokos László, a Fidesz volt képviselője, és a jegybank következő elnöke – akit a Fideszes kormány többség fog majd jelölni, miután Simor András mandátuma lejárt. Így három Fidesz-katona dönthet majd arról, hogy a különböző szavazási szakaszokban továbbengedi-e a törvénytervezetet, vagy éppenséggel az utolsó Fideszes költségvetési törvény marad majd érvényben akár egy egész választási cikluson keresztül a leendő kormánytöbbség akarata ellenére. A javaslat alapján ez minden további nélkül megvalósulhat majd. Ezen antidemokratikus, kormánybuktató magatartásukat pedig semmilyen törvényes hatalom, csak egy új alkotmányozó többség korlátozhatná majd. Ha belegondolunk, hogy ennek mennyi az esélye a Fidesz gyeduralmi érdekeit szolgáló választási törvénytervezet fényében – nos, ezt az Olvasóra bízom.

+1/

Az már csak kincstári érdekesség, hogy Matolcsy György javaslata kétharmados szabállyal megtiltja a visszamenőleges hatályú adóztatást – úgylátszik a fiúknak elég volt a hátrafelé nyilazásból.

Bebukott az adósság ellen viselt háború – következő kormányra még áttolhatjuk a felelősséget. Bebukott az egykulcsos adó – de nem állíthat meg senki, hogy kétharmadba öntsük. Megszüntettük a költségvetési tanács titkárságát (túl sokat számoltak) – de a három Fidesz-katonával feltöltött bábtestülettel még végrehajthatunk egy alkotmányos puccsot a következő kormány ellen.

Már nem merem leírni, hogy ennél nincsen lejjebb.

Scheiring Gábor
országgyűlési képviselő – LMP

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük