Orbán megengedte: százezrek tengődhetnek majd az 54.000 forintos közmunkán

Orbán munkaalapú társadalmát az 54.000 forintos jövedelemeből élő közmunkások jelenthetik a jövőben, egy új kormányhatározat azt mondja ki, hogy szinte bárkiből közmunkás lehet.

A már mától hatályos határozat szerint amíg a koronavírus miatti veszélyhelyzet fennáll, addig a közfoglalkoztatási programban azok is részt vehetnek, akik képesek önállóan elhelyezkedni a munkaerőpiacon és a szakképzettséggel rendelkezőkre vonatkozó korlátozások is megszűnnek.

Vagyis a kormány a munkájukat a koronavírus-krízis miatt elvesztők szélesebb körének adja meg a lehetőséget, hogy csatlakozzanak a közfoglalkoztatási programokba.

Ez összhangban áll a kormány azon törekvésével, miszerint a 3 hónapig folyósítható munkanélküli segély lejárta után az államtól állásajánlatot kapjanak a munkanélküliek.

A mostani döntés összefügg azzal is, hogy – ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal ezelőtt jelezte – a kormány megduplázza a közmunka keretét a koronavírus okozta válság kezelése érdekében.

“Most 100 ezer alatt van az eben a rendszerben részt vevők száma és legfeljebb 200 ezerig mehet a keret, de ha ezt kimerítik, akkor ezt is lehet még tovább emelni” – fejtette ki egy hete a kormányfő.

portfolio

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •