Orbán nem tud vétózni

A vétó egy olyan jog, amelynek birtokosa megtilthatja egy testület (vagy személy) által már meghozott döntés érvényesülését. Tipikus példája, amikor egy államelnök visszadob a döntéshozóknak egy törvényt, vagy amikor egy felsőbb szerv megsemmisít egy alsóbb szintű döntést.

Márpedig Orbán Viktor nem főnöke az EU-nak, arról nem is beszélve, hogy egyelőre testületi döntés sincs, lévén annak előkészítő szakaszában járunk. Szóval, Orbán Viktornak nincs vétójoga. Legfeljebb obstruálni tudja a vonatkozó döntéshozatalt.

Az EU hétéves költségvetési keretrendszeréről, illetve a tervezett újjáépítési alapról beszélünk, mindösszesen 1.800 milliárd euró értékben.

Kétségtelen, két olyan döntés előtt állunk, amelyek megszületéséhez a tagországok egyhangú szavazata kell. Eszerint bármelyik tagállam bármelyiket nem szavazza meg, akkor az a döntés nem jön létre, esetünkben az EU-nak egyelőre nem lesz hét éves pénzügyi kerete, illetve a koronavírus-járvány okán letérdelt gazdaságok sem juthatnak hozzá az oly várt segélyforrásokhoz.

Az is kétségtelen, hogy ilyen erővel még senki nem piszkított bele az európai közösség levesébe, mint amilyennel Orbán fenyegetőzik.

Hasonló helyzetek persze már voltak, amikor valamelyik tagország népszavazás útján blokkolt alapszerződés-módosítást, ám annál több erő van Európában, mint hogy előbb-utóbb ne tudna megoldani ilyesmit.

Joga mindenkinek van, gazdasági ereje viszont kevésbé. Ha belegondolunk, hogy a német kancellár már (legalább) két európai miniszterelnököt is kibillentett a székéből (jelesül Berlusconit és Cipraszt), akkor most se legyen kétségünk, hogy sok mindent meg fog tenni Európa, s egyben a német gazdasági érdekek védelmében.

Sokan úgy vélekedtek eddig, hogy a német diplomácia azért sem volt eddig túl kemény Orbánnal, mert a német cégek számukra eléggé paradicsomi körülmények között szipolyozgathatják a magyar munkaerőt. Nos, ezúttal Orbán a magyar dimenziónál sokkal komolyabb horderejű gazdasági folyamatoknak áll ellen, s nem igazán kérdéses, hogy kinek több az ilyen ereje.

Az egyetlen kérdés az, hogy ha Orbán valóban blokkolni fogja az EU nagy pénzügyi döntéseit, azt ki és mikor minősíti az EU pénzügyi érdekeivel szembeni magatartásnak. Minthogy az elhíresült jogállamisági kritérium is – szó szerint – azzal érvel, hogy tűrhetetlen, ha a jogállami normák megszegése esetén sérülnének az EU pénzügyi érdekei.

És akkor harmadszor is leírom a kulcsszót: a döntnökök elsöprő (!!!) többsége szemében az EU pénzügyi érdekei állnak a dobogó legfelsőbb fokán.

Szanyi Tibor, miniszterelnök-jelölt, az ISZOMM alapítója

Fotó: Getty Images

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Orbán nem tud vétózni”

Comments are closed.