Orbán újabb sikere! A román közszférában már sokkal jobban lehet keresni, mint a magyarban…

Módosították a számításokat és máris jelentősen csökkent a KSH által közzétett januári átlagbérek mértéke. A statisztikai hivatal korábban azzal ügyeskedett, hogy csak az 5 főnél több alkalmazottal működő cégeket vette figyelembe, az állami intézményeket pedig egyszerűen kihagyták a számításból. A nettó fizetések átlaga így már csak 398 ezer forint lett a korábbi 411 ezer helyett, de ha a sima “átlagbér” helyett a “mediánbért”, azaz a középértéket nézzük, akkor ez az összeg már csak nettó 212 ezer forint.

„Sokan gondolhatták azt, hogy ők bizony nem keresték meg ezt a fizetést és jól is gondolták igazából, mert a gazdaságban az úgynevezett mediánkereset, ami az átlagember szempontjából nagyon fontos, az 320 ezer forint alatt van bruttóban” – hangsúlyozta Hornyák János pénzügyi elemző.

A mediánbér, a fizetések középértéke, ami azt mutatja, hogy januárban 2 millió 770 ezer ember keres kevesebbet mint bruttó 319 ezer forint. Ez az összeg csaknem 100 ezer forinttal kevesebb, mint a korábban ismert 411 ezer forintos átlagfizetés.

A szakszervezetek szerint különösen a közszférában felháborító a helyzet. Az itt dolgozók  többségének fizetése nemzetközi összehasonlításban is megdöbbentően alacsony. „Ma ott tartunk, hogy Romániában a nettó keresetek tekintetében egy pályakezdő fiatal pedagógus 90 euróval többet keres, mint Magyarországon. Romániában ezért 18 tanítással lekötött órája van, Magyarországon 22-26 közötti a tanítással lekötött munkaideje” – fogalmazott Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A KSH mellett 2019-ben a GKI is számolt, ők az összes teljes munkaidőben foglalkoztatott mellé a vállalkozókat, részmunkaidősöket, diákokat, idénymunkásokat is beszámították. Ebből az derült ki, hogy a KSH adatai és a GKI adatai között 20 százalék az eltérés. Az elemzők szerint ez az arány ma is érvényes.

Munkások Újsága               

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •