Orbán vagy Bajnai?

dogs

Tényleg nem volna más választásunk, mint trónon tartani a regnálót, vagy visszahozni azt, akinek a politikája hatalomra segítette? Meghallgattam mindkettőt Október 23-án, és megerősödött bennem, hogy helyettük valami egészen másra van szükség, ha ez az ország boldogulni akar. Orbán úgy beszélt nemzetről, mintha társadalom nem is létezne, Bajnai pedig úgy beszélt demokráciáról, mintha ahhoz nemzet sem kellene. Hát még társadalom és ember!

Csak nem fogunk olyan piszlicsáré ügyekkel foglalkozni, mint amilyen négy millió létminimum alatt élő, meg további két millió, aki csak kicsivel keres többet – gondolhatták mindketten. Hallgattak a 23 százalékos alultápláltságról, több százezer gyermek éhezéséről, és úgy tettek, mintha nem is volna gond a tömeges otthonvesztés, gyermekek elszakítása szüleiktől, magától értetődő volna, hogy rokkantakat fosszanak meg nyugdíjuktól, az adósrabszolgáknak pedig akkor is fizetniük kelljen, ha már nincs miből.  Éhbér és munkanélküliség? Ugyan már, csak nem fogunk lealacsonyodni efféle hétköznapi malőrök szintjére nemzet és demokrácia magasztos tündérvilágából! Egyáltalán, mi köze demokráciának és nemzetnek a megélhetéséért küszködő emberhez? Ki hallott még ilyent? Akinek gondja van, az oldja meg maga, ha pedig nem tudná, ne terhelje a szentséges piacot a jelenlétével, mert nincs szükség rá. Még kevésbé arra, hogy háborogjon!

Szavazz rám, a többi pedig az én dolgom – adták értésünkre mindketten. Magam úgy vagyok velük, hogy egyikük sem kell, mert mindketten ugyanazt szolgálják: a pénz uralmát az ember fölött. A különbség csak annyi, hogy az egyik a nemzeti tőkét igyekszik erősíteni, a másik pedig a globális érdekek cselédje. De magán a rendszeren egyikük sem akar változtatni a társadalom javára. Pedig kellene, mielőtt még többen halnának bele a rendszer válságába. A kiút számomra ott tárul fel, ahol Orbán és Bajnai politikája véget ér: az elosztási és a tulajdonviszonyok megváltoztatásánál a dolgozó-alkotó többség érdekében. Ehhez kell egy új társadalmi erő, melyen a Magyar Szociális Fórum fáradozik.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük