Orbán vagy Európa?

Ha Orbán olyan futballista lett volna, mint ahogyan álmaiban elképzelte, akkor a politikában is jobban látna a pályán. Akkor talán már észrevenné, hogy elégedetlen a játékával a csapat, és azon gondolkodnak a többiek, nem inkább a kispadon volna-e a helye. A hatalom mámora persze elhomályosíthatja a tisztánlátást, de ez nem lehet mentség egy kormányfőnek. Ezt nyugati újságíró barátom fogalmazta meg, aki majd egy hónapja él közöttünk, és a magyar politika “csavarjait” igyekszik megfejteni. Maga sem tudja még, hogy mire jut, abban azonban már most egészen biztos: a magyaroknak jövőre nem abban kell állást foglalniuk, melyik ellenzéki tömörülésre adják a voksukat. Egyetlen eldöntendő kérdésre kell választ adni – Orbán Viktor vagy Európa?

A Fidesz politikai műhelyeiben úgy tűnik elégedettek a közelmúlt bevált módszereivel: keressünk ellenséget, beszéljünk nemzeti sérelmeinkről, az ostromlott vár érzetével feledtessünk minden más problémát. Tereljük el a figyelmet a belső korrupcióról, a visszaélésekről, a civil szervezetek ellen indított támadásokról, a média kisajátításáról, az állam egyre jobban terjeszkedő túlhatalmáról. Tematizáljuk a politikai beszédet, hogy az ellenzéknek minél kevesebb ereje és ideje maradjon saját arculatát megmutatni a választóknak.

A dolog működik, a választásra készülő ellenzéki pártok szélmalomharcba bocsátkoznak a kormánypárti retorikával, alig marad kapacitásuk valamiféle jövőkép felvázolására. Ez kimerül abban, hogy a jelenlegi kormányt le kell váltani, de nem jutnak el odáig, hogy valamiféle közös platformon egyesüljenek, felülkerekedjenek a többnyire kicsinyes személyes és pártérdekeken. A bizonytalan választóknak ez pedig – úgy tűnik – édes kevés.

Lehet, hogy többre jutnának, ha csak egyetlen kérdést tennének fel a még döntés előtt álló választóknak: kivel képzelik el az ország jövőjét? Orbánnal vagy Európával?

 

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1138548-orban-vagy-europa

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük