Orbán Viktor jövőképe ijesztő

demokracia modell

A 2010-es választásokat követően, a 2/3-os felhatalmazásra támaszkodva, Orbán Viktornak lehetősége lett volna – sokan ennek reményében is adták rá a voksukat – hogy fordítson a kedvezőtlen trenden. Nem ez történt! Minden hozzáférhető adat – a felelős kormányzás, a demokrácia, a szabadság, a korrupciós és a versenyképességi indexek – az ország helyzetének egyértelműen romlását mutatja. Magyarország fokozatosan az 1990-es elindulási helyzet felé, vagyis a despotikus autokrácia irányába kezdett sodródni.

Az Orbán Viktor által felrajzolt jövőkép egy ijesztő – működésképtelen és retrográd – modellt rajzol elénk.

Nem a szándékok a fontosak, ne is a szavakból próbáljuk kiolvasni a jövőt. A modell logikájára figyeljünk. A társadalmi szervezetek működésének szükségszerű feltételei vannak, amelyek nélkül azok nem működtethetők hatékonyan. Nem válogathatunk szabadon az alkalmazni kívánt intézmények között sem. Nem hozhatunk pillanatnyi érdekeinket szolgáló törvényeket, mert azok egymás hatását leronthatják. A különböző feltételek között kifejlődő szervezeti megoldások nem illeszthetők hatékonyan össze.

A magyar társadalom ma ismét ott tart, mint negyed századdal ezelőtt, de más lelki állapotban: illúzióit veszítve, esélyeit elvesztegetve, a polgárok bizalmát eljátszva, és megfáradva az egymást kiszorítani igyekvő elitek harcában. Ebben a helyzetben az eseményeket nem a bizalom és a jó-szándék logikája írja, legfeljebb a politikai elit tanuló- és alkalmazkodáségére lehet számítani. Az világosan látható, milyen környezet veszi körül Magyarországot.

Ezt a világot – egyébként helyesen – így jellemezte a miniszterelnök: bizonytalan, kiszámíthatatlan és válságokkal teli.

Bővebben: hvg.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük