Orbán Viktor konzervatív kormányát megingatták a diákok

manifetudiants

A diákok nyomására a magyar kormány meghátrált az elitistának ítélt felsőoktatási reformmal kapcsolatban, de nem biztos, hogy a hatalom engedményei elegendők a fiatalok dühének lecsillapítására. A december 5-én nyilvánosságra hozott felsőoktatási reform óta, amely tandíjat vezetne be és csökkenti az állami segítséggel tanuló diákok számát, a magyar diákok dühe nem csillapodott. A tiltakozások növekvő erővel folytatódnak, és az ország egyetemi városainak nagy részét elérték. Orbán a 2010-es választások előtt az ellenkezőjét ígérte, azt nyilatkozta, hogy mindenkinek joga van az ingyenes felsőfokú képzésre, jelezte az AFP-nek Palóc András, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diákmozgalmának egyik vezetője.

„A kormány új intézkedései teljesen elzárják a társadalmi felemelkedés kapuit”

A reform célja, amelyet a karokkal és a diákokkal való konzultáció nélkül határoztak el, a felsőoktatási szektor rendbe hozása annak működésének javításával és a minőségi képzés nyomán – állítja a kormány. Ennek részeként kidolgoztak egy új diákhitel-rendszert, csökkentik az állami támogatásokat és egy olyan „hallgatói szerződést” is létrehoztak, amely kötelezi a támogatott képzésben részesülőket, hogy diplomájuk megszerzése után éveken keresztül – ami a képzési idő kétszerese – Magyarországon dolgozzanak, ezek az intézkedések dühítették fel a hallgatókat. „Ez a szerződés egy jogi nonszensz és az egyéni szabadság megsértése” – nyilatkozta Turai Eszter, az egyik szerdai, december 19-i tüntetésen résztvevő diák. A kormány jobban tenné, ha munkahelyeket hozna létre, ahelyett, hogy maradásra kötelezik a diákokat, követelik rendszeresen a diákok a tüntetéseken. Azt is követelik, hogy tartsák fenn az esélyeket azoknak a fiataloknak is, akik szegényebb családokból jönnek, hogy hozzáférjenek a felsőoktatási képzéshez. „A kormány legutóbbi intézkedései teljesen elzárják a társadalmi felemelkedés útját” – véli Bajomi Anna politikatudományi hallgató.

A kormány meghátrált

Az elégedetlenséggel szembesülve a kormány szóvivője szerdán bejelentette, hogy 2013-ban legalább 55 000 államilag támogatott férőhely lesz, továbbá növelik a felsőoktatás költségvetését. A hallgatói szerződést azonban nem változtatják meg. „Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy olyan orvosokat képezzen, akik azután Németországban, Norvégiában, vagy Nagy-Britanniában fognak dolgozni – tudatta szerdán Rogán Antal, a hatalmon levő konzervatív párt, a Fidesz parlamenti csoportjának vezetője. Saját Facebook-oldalán már szombaton ingyenes felvételt ígért az egyetemekre „azoknak, akik elérik a minimális pontszámot a versenyben” és „eldöntik, hogy tanulmányaik befejezése
után Magyarországon dolgoznak”.

Hogyan finanszíroznák a reformot a megszorítások idején?

Nagy Dávid, a HÖOK, az egyik fő diákszervezet vezetője szerint ezek az első „pozitív” döntések a kormánnyal való későbbi tárgyalások alapjául szolgálnak. De ezeket még alá kell támasztani – húzta alá. Továbbá még mindig nem világos az a mód, amely szerint az államilag támogatott helyeket intézményenként elosztják, mely szerint egyetlen támogatott hely sem lenne a jogot vagy gazdaságtant tanulók számára. „Pillanatnyilag csak ígéreteket látunk” – reagált a szocialista párt, miközben a kis zöld párt, az LMP felvetette a kérdést, hogy miből finanszírozzák az új döntéseket. A kormány manőverezési lehetőségei szűkek, mivel recesszióval kell szembenéznie és a 2013-as költségvetés újra a megszorítás jegyében született. „A magyar felsőoktatást megfosztják fő költségvetési forrásaitól a kormány gazdasági korlátozásai miatt, amelyeket meg kell takarítanunk” – húzta alá Mezey Barna egyetemi tanár, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke. „És a reformokon túlmenően, a kormány azzal próbálkozik, hogy kivonuljon a felsőoktatás finanszírozásából” – vélte. Nem kellene pedig aggódnia, amíg a diplomások népességhez viszonyított aránya Magyarországon szerinte „még mindig az európai átlag alatt van”.

FORRÁS: L’umanité

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük