Orbánék asszisztálásával válik félsivataggá az ország

A környezet drámai átalakulása, a biodiverzitás csökkenése és a klímaváltozás globális probléma, arról azonban viszonylag keveset beszélünk, hogy hazánkban milyen, a természetet fenyegető folyamatok zajlanak. Pedig nemcsak tágabb otthonunk, a bolygó, hanem Magyarország is veszélyes változásokkal néz szembe, mely változások már rég meg is kezdődtek.

A Greenpeace Magyarország átfogó blogbejegyzésben mutatta be, hogy a klímaválság miként hathat hazánk élővilágára. A kép lesújtó: Magyarországról az erdők fokozatosan fognak eltűnni, a táj sztyeppévé alakul, a fajok egy jelentős része kipusztul, és új, invazív élőlények jelennek meg. Utóbbi jelenség az emberi egészségre is hatni fog, egyes idegenhonos fajok, így bizonyos szúnyogok ugyanis új betegségeket kezdhetnek el terjeszteni az országban.

Nyugtalanító, hogy a magyar kormány egyelőre nem sokat tett a veszély mérsékléséért. Több szakértő is felhívta már a figyelmet, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezményhez való csatlakozás óta eltelt időben Magyarország nem tett sokat az éghajlatváltozás mérsékléséért, az idén júniusban elfogadott klímatörvény pedig nem nyújt valódi segítséget.

Bár Orbán Viktor nem tartozik a populista szélsőjobb nyíltan klímatagadó tagjai közé, az látható, hogy sok más krízishez hasonlóan az éghajlati vészhelyzetet sem igyekszik megoldani. (Hogy a miniszterelnök végül hisz-e egyáltalán a globális felmelegedésben, az kérdéses, a holdudvara egyes szereplői, így Schmidt Mária vagy Bencsik András mindenesetre már mutatták jelét szkepticizmusuknak.)

A klímakutatók évek, évtizedek óta mondják, hogy minél tovább várunk, annál komolyabb károkat fog okozni az éghajlati átalakulás – nemcsak a természetnek, hanem nekünk, embernek is. Vajon meddig várnak Orbánék, mire végre érdemi lépéseket tesznek ezen a téren? A kérdés költői: akiket az ország jelene nem foglalkoztat, azok a jövője miatt sem aggódnak.

fotó: unsplash

  •  
  •  
  •  
  •