Ördögi szövetség

Hivatalosan is bejelentették, hogy ma este a Fidesz székházában stratégiai megállapodást köt egymással a kormány és a Farkas Flórián vezette Lungo Drom, melynek keretében két szervezet együttműködik az országgyűlési és önkormányzati választásokra való felkészülésben, a választásokon és az ezután következő törvényhozási, kormányzati és önkormányzati munkában. A cigányság érdekeit érdemben soha nem képviselő Farkas Flórián és szervezete ismét csak beteljesíti szavazat felhajtó feladatát.

A rendszerváltás legnagyobb veszteseinek tekinthető cigányok szerepe a hatalomban lévő kormányok szemében soha nem is volt más. A kapitalizmussal együtt érkező munkanélküliség és általános elszegényedés leginkább őket sújtotta. 1993-ra az addig foglalkoztatott cigány munkás réteg 60%-a vesztette el az állását és került rövid időn belül a társadalom legaljára. Ez a helyzet azóta sem javult a roma integrációra és felzárkóztatásra költött évenkénti milliárdos nagyságrendű összegek ellenére sem. Ezért a felelősség a mindenkori hatalomban lévő kormányokat és a velejéig korrupt cigány vezetőket, szervezeteket terheli, akik a rendszerváltás óta a parlamentben és azon kívül is csak a roma integrációs pénzek elsíbolásában jeleskednek, tovább mélyítve a romák válságos helyzetét.

Farkas Flórián már 1987 óta a roma közélet egyik főszereplője és a kilencvenes évek dereka óta kísérik korrupciós botrányok, büntetőügyek az általa vezetett Lungo Drom és Országos Roma Önkormányzat tevékenységét. A felelősségre vonást azonban mindeddig sikerült elkerülnie és a Fidesszel kötött szövetségének köszönhetően minden bizonnyal még hosszú évekig nem is kerül sor erre.

farkasA jelenlegi kormánypárttal való együttműködésüknek évtizedes hagyományai vannak, már 2002 óta támogatják őket a roma társadalom saját elemi érdekei ellen dolgozva. A romák helyzetének javítása sem a kormánynak, sem pedig Farkas Flóriánnak nem áll érdekében. A jelenlegi helyzet mindkét fél számára ideális. Farkas és szervezete a kormány által a költségvetésből a roma integrációra, felzárkóztatásra, programokra, kulturális kezdeményezésekre szánt támogatásokat és az uniós forrásokat saját gazdagodására fordíthatja, míg a kormány a választásokon számíthat szövetségese minden erejére amivel a reménytelen helyzetben lévő cigányokat megtévesztik, szavazataikat különböző aljas módszerekkel megszerzik.

A 2010 óta tapasztalható fokozódó cigányellenesség oka is jórészt a kormány uszító politikája és a passzivitásával ehhez hozzájáruló kormánymegbízott. Szövetségük ennek az állapotnak a konzerválására köttetett és a közéletből való eltakarításukig, felelősségre vonásukig semmilyen változásra nem lehet számítani.

A többségi társadalom leszakadt, elszegényedett rétegeit ugyan úgy sújtja a Fidesz szegény ellenes politikája mint a romákat, ezért Farkas Flórián és a Fidesz ámokfutását közös erővel kell megállítani. Ez minden cigány és nem cigány magyar állampolgár érdeke. A békés és harmonikus együttélés zálogának kulcsa. 

Bottka Roland

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük