Óriási ellenzéki hiba a Fudan elleni uszítás, Kínában az egyetem máig a liberalizmus fellegvára

Fekete-Győr András Momentuma és Gyurcsány DK-ja egymásra licitálva uszít a Fudan egyetem ellen. Nem marad el érdemben tőlük a Jobbik és az amerikai érdekek mellett általában azonnal feltűnő Párbeszéd sem. Természetesen próbál agitálni az egyetem ellen az MSZP és az LMP is, de hát rájuk már senki sem kíváncsi, így mi se igazán tudjuk, hogy mit is mondtak a témában. 

A probléma csak az, hogy ezzel az ellenzék legalább akkora pofonba készül beleállni, mint amekkorát számukra az orosz és kínai vakcinák elleni kampány jelentett. A Fudan Egyetem ugyanis nem az a politikai szörnyeteg, amelynek azt feltüntetik. Az 1905-ben, azaz még a Kínai Császárság idején alapított felsőoktatási intézmény egy cseppet sem a kínai kommunizmus trójai falova Európában. Épp ellenkezőleg, ez egy tradícionális, európai mércével mérve is egy polgári felsőoktatási intézmény. Amikor 2019-ben alapító okiratát módosították és belekerült a Magyarországon ellenzékiek által kiemelt “marxizmusra és leninizmusra” való hivatkozás, akkor az egyetem hallgatói 30 éve nem látott tiltakozó akciókba kezdtek, melyet az oktatóik is támogattak. A kínai kommunisták ennek hatására nem is foglalkoztak tovább azzal, hogy saját világképükre alakítsák át az egyetemet. Nem véletlenül írja az angol nyelvű wikipédia és a Guardian brit folyóirat is, hogy a Fudan “a legliberálisabb kínai egyetem”. Talán így már az is érthetővé válik, hogy 1995 óta az egyetem partneri kapcsolatban van dán, svéd, norvég, finn és izlandi felsőoktatási intézményekkel is.

Mindezzel természetesen az ellenzéki véleményvezérek is tisztában kellett legyenek. Ők mégis úgy döntöttek, hogy nem szalaszthatnak el egy kiváló lehetőséget az Orbán elleni uszításra, azonban mindeközben átléptek a gyűlöletpolitikában egy olyan határt, amit nagyon nem kellett volna. Immár nem csak a kínai és a magyar állam ellen uszítanak, hanem minden kínai állampolgár ellen is. Sőt, konkrétan az hangoztatják, hogy akik hazánkban élnek, mindannyian a kínai titkosszolgálat emberének tekinthetőek. Ismerős? Nem ugranak be történelmi tanulmányaink az “idegenszívű” “idegen érdekeket” szolgáló kisebbségekről? Tényleg azt gondolják az ellenzéki megmondó emberek, hogy ma is célszerű a modernizált náci gondolatokat behozni egy jelentős létszámú hazai kisebbség ellen uszítva? Tényleg nem számolnak azzal, hogy hergelésük hatására lesznek félőrültek, akik kínai-magyar fiatalokat vagy időseket fognak megtámadni az utcán? 

Még nincs 6 éve annak, hogy a kormány elkezdte undorító “migránsozós” kampányát. Akkor a hazánkban élő közelkeleti honfitársaink, afgán, szír gyökerekkel bíró emberek lettek egyik percről a másikra “ellenségekké”, többségük számára máig tartó sokkhatása van annak, ami akkor történt. Tényleg ezt akarja megismételni az ellenzék a másik oldalról az országban élő kínaiakat ellenségnek bélyegezve? Remélem nem és remélem van annyi józanság az ellenzéki szavazókban, hogy nem kérnek ebből.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •