Össz-európai aláírásgyűjtés a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért + VIDEO

greengo

Nemrégiben jó hírt kaptunk a Feltétel Nélküli Alapjövedelem frontjáról. Az Európai Unió szervei befogadták és zöld utat adtak annak az civil kezdeményezésnek, melynek feltétele egymillió EU-s állampolgár támogató aláírása legalább 7 Uniós országból, és amelynek tárgya, hogy az EU vegye napirendre (és lehetőleg valósítsa is meg) az EU-ban a Feltétel Nélküli Alapjövedelmet, vagy ahogy angol barátaink mondják, az UBI-t (Unconditional Basic Income).
Az aláírásgyűjtés megkezdődött már több országban is, egyelőre online felületeken, de nem kétséges, hogy papíron is fognak gyűjteni. A cikk végén található linken már alá lehet írni a kezdeményezést, bár egyelőre még magyarul nincs fent az oldalon a lehetőség, de dolgozunk rajta, hogy ez mihamarabb felkerüljön.

Egyébként a kezdeményezés nem kell hogy ismeretlen legyen az EU döntéshozó számára, ugyanis 2010 október 20-án már a EP asztalára került egy javaslat (a javaslat teljes szövege olvasható itt), amely arra ösztökéli a tagországokat, hogy az adott ország átlagjövedelmének 60%-ban meghatározva, vezessen be alapjövedelmet. A kezdeményezés a bürokrácia útvesztőiben akkor egyelőre elakadt, és sajnos volt egy szomorú magyar vonatkzása is, hiszen az ügyet tárgyaló EU-s biztos nem volt más, mint Andor László. A javaslat teljes EU-s története ITT olvasható.

Olasz barátaink készítette egy animációs kisfilmet, amely röviden ismerteti és népszerűsíti az elképzelést. A film alább megtekinghető, és a teljes szöveg magyar fordítása is.

Íme a kisfilm:

A film megtekintkető még ITT is, (válaszd ki alul a magyar nyelvet a listából)

Itt pedig a film teljes szövege:

ALAPJÖVEDELEM – láthatóvá téve

Egyszer voltak, hol nem voltak, az európai dolgozók, állandó munkahellyel, ahol nem kellett agódniuk a betegség, várandósság
és balesetek esetén.

1990 óta, bár a globális gazdaság folymatosan erősödött, a munkaadók bevezettek egy új fogalmat: a rugalmas munkaszerződést. A munka puszta árucikké vált a profitmaximalizálás érdekében. Jelenleg, az alternatívák hiányában a dolgozók kénytelenek elfogadni a különösen alulfizetett állásokat is, ahol gyakran nem tisztelik őket és nincsenek jogaik sem. Mindennek következményei: egyre bizonytalabb munka és életkörülmények, továbbá a bérek csökkenése.

De hogyan történhetett meg mindez?

A neoliberalizmus világuralmának köszönhetően a tisztességes jólét egyre inkább luxussá vált. Habár úgy tűnik nincs más megoldás, mint elmenni bankot rabolni, hogy elláthasd a családod, azért mégis van egy megoldás, melynek neve: Alapjövedelem.

Ebben a rendszerben felállítanánk egy szegénységi küszöböt, amely alatt lehetetlen a tisztes megélhetés. Egyetlen EU-s állampolgár sem élhetne eme szint alatt. Az alapjövedelem volna, amely ezt biztosítaná. Ezért, 2010 októberében az Európai Parlament sürgette a tagállamokat, hogy vezessenek be egy minimum jövedelemszintet, amely minden ország átlagjövedelmének 60%-a.

Persze volt ellenkezés!

Azt mondták, hogy ez nem készteti az embereket arra, hogy munkát találjanak, így tulajdonképpen a semmiért kapnának fizetést. De a valóságban az alapjövedelem arra szolgálna, hogy ne legyen senki rákényszerítve, hogy méltóságon aluli munkákat is elvállaljon. Továbbá arra késztetné a munkaadókat, hogy emeljék a béreket, és újabb, hatékonyabb termelési modellekbe fektessenek.

Már csak egy utolsó kérdés maradt.

Az adósságokkal súlytott országok hogy tudnák bevezetni az alapjövedelmet?

Nos, Európában a politikai akarat hiányzik, nem a pénz. A szükséges források biztosíthatóak volnának a nagytőke és a luxuscikkek megadóztatásának bevételeiből, a szervezett bűnözés felszámolásából, továbbá a pénzügyi tranzakciók mindösszesen 0.01%-os megadóztatásából. Mindezek együtt mindenki számára megteremthetnék a tisztességes megélhetés alapjait, és minden Európainak megemelnék az életszínvonalát.

Kövesd weblapunkon az Európia Alapjövedelemért folytatott kampányunkat, és sürgesd barátaidat is, hogy írják alá az erről szóló petíciót, amelyben 1 millió aláírást szeretnénk összegyűjteni.

CSATLAKOZZ!

Az alábbi oldalon pedig lehetőség van a petició aláírására (amelyen reményeink szerint hamarosan magyar nyelven is olvasható lesz a felhívás és magyar nyelven is lehet majd szavazni!)

http://www.basicincomeinitiative.eu/

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük