Összefügg a várható életkor és a jövedelmi viszony

Magyarországon a 2010-es években jelentősen nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek. A nemrégiben megjelent Munkaerőpiaci Tükör 2019 című kötet több fejezete is ezekkel a kérdésekkel foglalkozik új adatok alapján- írja a Portfolio.

Bíró Anikó, Elek Péter, Hajdu Tamás és Kertesi Gábor közös tanulmánya egy korábbi közös munkára épít, a halálozás és várható élettartam jövedelem szerinti különbségeit vizsgálták, illetve megnézték, hogy ezek a jövedelmi különbségek milyen összefüggésben állnak az egészségügyi ellátórendszer igénybevételében, az egészség-magatartásban és az ellátórendszerhez való hozzáférés egyenlőtlenségeivel.

A főbb megállapítasok:

Magyarországon jelentős az eltérés a szegényebb és a gazdagabb településeken élők várható élettartama között. A nők között a legalsó és legfelső jövedelmi csoport közötti különbség 4,6 év (37,4 év versus 32,8 év), ami relatív értelemben 14 százalékos különbséget jelent. A férfiak között a különbség 6,9 év (32,7 év versus 25,8 év), vagy relatív értelemben számítva 27 százalék.

Az egyenlőtlenségeknek egy jelentős részét elkerülhető (megelőzhető, illetve kezelhető betegségekkel összefüggő) halálokok magyarázzák. Ha a legalsó és legfelső jövedelmi csoportok között az elkerülhető halálozások tekintetében fennálló különbségeket eltüntetjük, akkor az eltérés a nők esetében 4,6 évről 2,4 évre, a férfiak esetében pedig 6,9 évről 2,9 évre csökken.

A várható élettartamban mért jövedelmi egyenlőtlenségek mellett jelentősek az egészség-magatartással és a hozzáféréssel, illetve az egészségügyi ellátások igénybevételével kapcsolatos egyenlőtlenségek is.

Tovabbi részletek a Portfolion.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •