Otromba spekuláció

konokpéter003

Orbán Viktor olvasatában a második világháború annyit tesz, hogy „saját biztonsága fejében a Nyugat végül tálcán nyújtotta át a Szovjetuniónak Európa szabadságszerető népeinek jelentős hányadát”.

Ez valóban nem szép a Nyugattól (nem, nem a folyóiratról van szó – azt 1941-ben az akkori hatalom szépen felszámolta). A képet kicsit árnyalja, hogy a korszakban „Európa szabadságszerető népeinek jelentős hányada” olyan országokban élt, amelyek a nácik szövetségesei voltak, és/vagy a nácik megszállták őket. A kivétel a nácik által keményen ostromolt Nagy-Britannia, a semleges Svájc és Svédország. És persze – bár nem Európa, de a Nyugat része – az Egyesült Államok. Orbán szerint praktikusan tehát az történt, hogy az amerikaiak odadobták a szovjeteknek fél Európát, a saját kis biztonságuk érdekében. Ennyi. (A nácik és szövetségeseik? Kérem, talán ott sem voltak!)

Játsszunk el egy pillanatra a gondolattal, hogy mi következhetett volna, ha nem történik meg az Orbán által kárhoztatott esemény.

Ha az USA – saját biztonságát szem előtt tartva – feladja csendes-óceáni érdekeit, és kimarad a háborúból, Nagy-Britannia, és utóbb a Szovjetunió is kapitulált volna, a nácik maguk alá gyűrik egész Eurázsiát, a háború pedig kiterjed a világ többi részére. „Európa szabadságszerető népei” a nácik rabszolgái lettek volna, vagy puszta hamuvá válnak a krematóriumokban.

Ha a Nyugat szövetséget köt a Szovjetunióval, majd a nácik legyőzése után azonnal nekiáll, hogy a szovjeteket visszaszorítsa eredeti határaik mögé, a második világháború lényegében rögvest átalakul a harmadikká. Ennek következményei nehezen modellezhetőek. Az amerikaiak vélhetően atomot dobtak volna az orosz, majd a kelet-európai nagyvárosokra is (a szovjeteknek 1949 augusztusáig nem volt atombombájuk), és „Európa szabadságszerető népeinek jelentős hányada” radioaktív hamufelhővé vált volna a szabadságszerető kontinens egén.

A dolog kétségtelen előnye, hogy valószínűleg egyik esetben sem létezne a NER, Orbán Viktor, valamint a Felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémia; hátránya azonban, hogy nem létezne az okos kis kutyám, a pofátlan macskáim, a kocsma, amit szeretek, a városok, amik közel állnak a szívemhez, valamint jómagam, barátaim, szeretteim és ismerőseim, és még néhány százmillió más ember, állat, fa, fű és virág.

Még szerencse, hogy az egész dolog csak otromba spekuláció. A történelmet nem lehet hátrafelé élni, bár second-hand Cippolánk mindent megtesz, hogy visszafordítsa, és sosemvolt múltakba burkolózva csücsöríti csókra halovány ajkait.

Forrás: Facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük