Ott voltunk a Tescós tüntetésen!

A Munkások Újsága és az Új Szocializmus mozgalom közösen vett részt a tegnapi Tesco-dolgozók által szervezett tüntetésen, ahol többek közt magasabb bérekért és a munkakörülmények javításáért is demonstráltak. A nagy meleg ellenére megközelítőleg 400 fős tömeg gyűlt össze a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójának egy külön erre a célra elkerített részén. Az esemény során felszólalt Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének ( KDSZF) elnöke, Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, több Tesco alkalmazott, valamint Szalóki Ági Liszt Ferenc díjas magyar énekesnő és dalszerző is, aki az esemény bevezető és záró beszédét mondta. A felszólalásokból kiderült, hogy több dologban is hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a vidéki Tescók alkalmazottai-főleg középvezetői szinten-fővárosi kollégáikhoz képest. Ez elsősorban a bérezésben nyilvánul meg és általános jelenség, hogy a vidéki kereskedelmi egységekben ugyan olyan beosztásban a vezetők kevesebb bért kapnak mint Budapesti kollégáik.

IMG_20170708_132009Az elmúlt években a leépítéseknek és a különböző átszervezéseknek köszönhetően sokkal nagyobb teher hárul a dolgozókra. Gyakran 2-3 ember munkáját is el kell látnia egy alkalmazottnak. Ez szinte minden beosztásban tapasztalható. A nagyobb kereskedelmi egységekben az alkalmazottaknak biztosított juttatások és kedvezmények jelentős része nem is jár a kisebb expressz boltok dolgozóinak. Vezetői szinten a fizetések legalább 6 éve nem emelkedtek, és a már említett átszervezések, átsorolások, összevonások miatt bizonyos esetekben reál értéken még csökkentek is a bérek. Óriási problémát jelent a munkaerőhiány is. Egy vidéki Tescoban dolgozó hölgy felszólalásában elmondta, hogy náluk 10 éve még 120 volt a dolgozói létszám, amiből mára már csak 64-en maradtak. A megnövekedett leterheltséget természetesen semmilyen módon nem kompenzálják. Az idei minimálbér és garantált bérminimum emelés bértorlódáshoz vezetett, aminek egyenes következménye a kialakult bérfeszültség. Ennek rendezése követeléseikben szintén prioritást élvez. A petícióban szerepel még:

 • A Tesco a korábbi ígéreteiknek megfelelően a kereskedelmi szektor első 3 legjobban fizetett láncolata között legyen. Ez évi 15%-os béremelést kíván.

 • Minimum 15 ezer forintos béremelés minden Tesco dolgozónál és a vezetői fizetések emelése.

 • A középvezetők teljesen érthetetlen bérkülönbségének a megszüntetése, mert jelenleg olyan is előfordul, hogy bruttó 100 ezer forinttal kap kevesebbet ugyan abban a beosztásban egy vidéki középvezető mint egy budapesti.

 • A régi dolgozók nagyobb megbecsülése, ami anyagi formában is nyilvánuljon meg. A cég alkalmazásában eltöltött évek arányával egyenes mértékben a fizetések is emelkedjenek(minimum bruttó 10 ezer forint/év).

 •  A túlórák törvényes elszámolása és kifizetése, mert jelenleg bevett bgyakorlat, hogy különböző könyvelési mahinációkkal kibújnak a műszakpótlékok és túlórák kifizetési kötelezettsége alól.

 • A bérbefagyasztások megszüntetése és évenkénti valós reálbér emelést a cég minden egyes alkalmazottjának.

 • A túlhajszoltság enyhítése, mert jelenleg a dolgozók egészségének károsodását okozó mértékű a terheltség.

 

 

IMG_20170708_131140A petíciót a szakszervezetek képviselői a sajtó és a média munkatársainak a kíséretében adták át Rácz Gábornak a Tesco országos vezetőjének. A tüntetéssel szolidaritást vállalt és támogatásáról biztosította a jelenlévőket a Vasas szakszervezete, a VDSZ, és azok a Tesco alkalmazottak akik jelenleg is dolgoznak ezért nem tudtak részt venni a demonstráción. A jelenlévőkön érződött az elszántság és az elhangzott beszédeket is viharos taps kísérte. A munkásmozgalom szempontjából reménykeltő a jelenlegi összefogás. Példaértékű ahogy a különböző beosztásokban és bérkategóriákban dolgozó alkalmazottak egységesen kiálltak egymás érdekeiért. Mindenkiért tüntettek tegnap. A bevásárló kocsikat a parkolókban rendező munkásokért vagy az árufeltöltőkért éppen úgy mint a raktár vagy boltvezetőkért. A munkásosztály ilyen egységes összefogására van szükség a mai kapitalista viszonyok között, hogy ellensúlyozni lehessen a tőkés elnyomást és kizsákmányolást. Az öntudatos és erős munkásosztály alapfeltétele a munkásmozgalomnak és ezáltal a dolgozók hatékony érdekérvényesítő képességének.

Bottka Roland

 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük