Pár éven belül lesz egy nagyon komoly gond a magyar gazdasággal

Túlzott mértékben építünk a nagy német autógyárakra. Ezek mind benzines autókat gyártanak nálunk. A benzines autók eladása 3-4 éven belül durván elkezd majd hanyatlani.

A két nálunk már termelő gyár és a beszállítói hálózatuk kb 4-5%-ot ad a GDP-hez. Ha most jön majd a BMW is, akkor ez felmehet 6-7%-ra. Na ez a 6-7% fog drámai gyorsasággal kiesni a GDP-ből. És vele együtt sok ezer (sok tízezer) ember válik majd hirtelen munkanélkülivé. Persze egy egészséges gazdaság egy ilyen traumát túlél, fel tud dolgozni, a munkanélkülieket felszívják más ágazatok. A sokk csak 1-2 évig kellene, hogy tartson.

Egy egészséges gazdaságban igen.

De a miénk több okból sem egészséges és ezek közül csak az egyik az, hogy túlzott mértékben hagyatkozunk az autóösszeszerelésre, aminek amúgy a haszna nem is marad nálunk, csak annyira jó, hogy szépen mutatnak a GDP adatok, de közben eszetlenül sok munkaerőt köt le, pedig ezek az emberek dolgozhatnának olyan helyeken is, ahol helyi termékeinkben keletkezne hozzáadott érték, ehelyett mi a német iparnak termeljük a hasznot.

És akkor abba most bele sem mennék, hogy milyen mértékben torzítják a piacot, a gazdaságot az EU-s pénzekre tenyerelő legfelsőbb körök elvárásai, igényei, az ezeken a száz- és ezermilliárdokon ülő káderek, haverok és rokonok, akik nem a hozzáértésük, nem a szakmai tapasztalatuk, nem a kreativitásuk vagy innovativitásuk okán diszponálnak felfoghatatlan mennyiségű pénz fölött, hanem egyedül a hatalomhoz való lojalitásuk miatt. Márpedig ez a felállás is egy beteg gazdasági szerkezetet jelez, csak ez egyelőre az EU-s pénzesőben még nem bukott ki.

Emlékeztetőül: Az elmúlt 8 évben úgy tudtunk átlagosan 3%-os GDP növekedést produkálni, hogy a GDP 5%-át kitevő EU-s támogatások érkeztek a gazdaságba. Magyarra fordítva: támogatás nélkül alaphangon mínusz 2%-ot “növekedtünk” volna. 8 éven át. Ennél durvább válságban még nem nagyon voltunk, csak éppen elfedték előlünk a beáramló eurómilliárdok. Ezt a pénzt mi egyszerűen lehúztuk a vécén.

És azt tudtad, hogy 2021-ben ezek a pénzcsapok elapadnak? Nem, nem Soros miatt, nem, nem azért, mert Brüsszel meggondolta magát, hanem mert előre szóltak, már 2004-ben aláírtuk, hogy így lesz. Ezt csak azért mondom, mert majd megy a kiabálás a hatalom által megszállt médiában, hogy tönkre akarnak minket tenni. Nem. Nem akarnak majd tönkretenni minket, egyszerűen leállnak a kifizetések, mert vége lesz a felzárkóztatásunknak. Csakhogy mi ugyanúgy le vagyunk maradva mint 10 éve.

Forrás: Magyar Dávid, facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük