Párizs: Arccal az elkövetők nyomai felé

paris attack

A párizsi események lassan szivárgó adatai után nyilvánvalóan csak egyfajta követő-üzemmódban írhat bárki olyan bármit, akinek nincsenek becsatornázva a billentyűzetébe a titkos csatornák. 

 A kétséget nem ismerő, akár szélkakasként forgó véleménybarométerért talán van némi irigység bennem. De mégsem erről, és nem is a mentegetődzés kifejtéséről szólnék. Holott lehetne. Mert egy ilyen helyzetben, ahol a legjelentősebb információ még az elérhető információk hiánya, bőven van esély arra, hogy az adott helyzetben megfogalmazható vélemény ellenkezőjére vonatkozó kérdés is tévesnek bizonyulhat. Így mindenkit kérek: mind a következőket, mind a szerte felbukkanó önjelölt szakértőket kellő távolságról kéretik olvasni. De talán annyi gondolatot ébreszteni, amely befogadóbbá tehet más vélemények iránt is. Mert itt van mindjárt az elején egy nagyon is emblematikus kérdés. a migránsok kérdése.

Az előző írásban már próbáltam pedzegetni, hogy a „migránsok”, így, gyűjtőfogalomként szinte biztosan vétlenek. Az tehát, amikor egy-egy politikai szereplő gyűlöletet kelt a menekültek tömegei iránt, az nem igazán más, mint a bűnbakkereső rasszizmus fókuszának áthelyezése. Pont azokra, akiknek zöme éppen az olyan fanatizmus elől menekül, amelynek nevében, az ISIS szerint, öltek Párizsban. Ezen az sem változtat, ha akár vezető politikusok állnak ki a gyűlöletpolitika mellett. Annak idején Hitler is elég vezető politikus volt. Politikája ettől függetlenül volt embertelen. Ezt mindazok figyelmébe ajánlanám, akik hajlamosak ámulattal térdre esni egy hierarchikus főszónok előtt. S bár egyáltalán nem hoznám egy szintre ezzel a volt francia elnököt, Nicolas Sarkozy semmi olyan lényegi kijelentést nem tett a támadások után, amelynek előképe ne lebegett volna már korábban is ott a radikális jobboldalon. Vagy ne lenne már nélküle is folyamatban. Menekült-, és bevándorló-utálata eddig is ismert volt. Az ISIS elleni katonai fellépés pedig már zajlik.

 

Folytatás: Gondolatvilágban

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük