Pénzt az embereknek, nem üres szavakat!

1848 március 15-e legbátrabb tette az volt, hogy a forradalmi tömeg kiszabadította börtönéből Táncsics Mihályt, a magyar baloldal egyik legkorábbi képviselőjét. Táncsics szobránál az évfordulón az Igen Szolidaritás (ISZOMM) elnöke Huszti Andrea, miniszterelnök-jelöltje Szanyi Tibor és több képviselőjelöltje is megjelent, természetesen betartva a vonatkozó járványügyi szabályokat. Székely Sándor a párt országgyűlési képviselője a Facebookon erről így írt:

“Az 1848-as polgári forradalom és nemzeti szabadságharc három fő jelszava, t.i. az egyenlőség, a szabadság és a testvériség átfedi korunk szocializmusának akaratát. A magyar nyelvben a szocialista, illetve a szocializmus szavakat (az egyébként szlovák/horvát származású Mihajlo Stancic, azaz) Táncsics Mihály használta, ilyetén módon őt tekintjük az első magyar szocialistának. 1848 legfőbb tanulsága a baloldal számára is, hogy maradandó értékeket csak bátorsággal lehet alkotni. És igen, pénzt az embereknek, nem üres szavakat.”

A Munkások Újsága, mellyel a képviselő emlékezett, eredetileg Táncsics Mihály 1848. április 2-ától megjelenő lapja volt, melyben a nemzeti szabadság ügye mellett nagy teret kaptak szociális követelések is. A kor egyik legnépszerűbb kiadványa kézről-kézre járt a falvakban, Táncsics kemény hangú írásai pontosan adták vissza a tömegek gondolatait. Talán nem meglepő, hogy az “urak” nem örültek akkor sem annak, hogy a parasztoknak földet követelt Március 15-e hőse.

A Munkások Újsága 10 évvel ezelőtt indult újra, büszkén vállalva Táncsics politikai örökségét. A lap azóta a radikális baloldali sajtó meghatározó szereplője.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •