Pénzt az embereknek – válságmegoldó javaslatokról egyeztetne az Igen Szolidaritás

Székely Szanyi
A szociális válság leküzdésére egy 4 elemből álló intézkedés-köteget dolgozott ki az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. Ezek a javaslatok a költségvetés kiadási, egy frissebb javaslat pedig a bevételi oldalt érinti – hangzott el a párt mai sajtótájékoztatóján.

Szanyi Tibor, a párt egyik alapítója elengedhetetlennek tartja a létminimumhoz közeli, havi 100.000 forintos szociális minimumjövedelem garantálást mindazoknak, akik ennél kevesebb pénzhez jutnak.

Ez alapvetően egy kiegészítő intézkedés, ami egy nemzeti szolidaritási minimumot jelenthet. Ugyanezt javasolják a közmunkások esetében is, minthogy az egy roppant labilis, csupán időszakos, és őszintén megmondva az esetek legeslegnagyobb részében érdemi értékteremtő foglalkoztatási formát nem jelent.

Székely Sándor, a párt országgyűlési képviselője a valódi munkahelyeken  havi nettó 200.000 forintos minimálbért indítványoz. A magyar GDP adatok nemzetközi összehasonlításával ez az összeg bizony benne van a hazai lehetőségekben, mindössze a tőke mohóságából és az állam étvágyából kell visszább venni!

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a végeken, és az alacsony hatékonyságú cégeknél ez bizony foglalkoztatási problémákhoz vezet (amiket persze egyéb eszközökkel orvosolni kell!), azonban ezen az áron sokkal nagyobb problémákat tudunk megoldani, mint például a közelalkalmazottak gyalázatos béreinek javítását.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szégyenletesen alacsony családi pótlék megháromszorozását, azaz 37.500 forintot javasolnak, illetve a családi pótlékkal azonos, havi 37.500 forintos rendkívüli nyugdíjpótlékot indítványoznak.

Bevételi intézkedésként azt javasolják, hogy a válságra való tekintettel a 2020-as esztendőben esedékes, ám a 2019-es esztendő tényszámai alapján a tulajdonosonkénti tőkeosztalékok 48 millió forintot meghaladó tételeit 98 %-os rendkívüli adó illesse,

s az állami mentőövet igénybe venni képes vállalatok mindaddig ne fizethessenek osztalékot a tulajdonosaiknak, amíg (a munka nélkül kapott) adófizetői támogatást vissza nem térítik.

Az Igen Szolidaritás a pártokkal egyeztetést kezdeményezett, úgy gondolják hogy amennyiben a lényeget érintően egyetértés mutatkozik a szociális válság megoldása érdekében az elkötelezett erők a 2020. május 25-ével kezdődő héten formális országgyűlési indítványt tehetnek.

Sajtótájékoztató – pénzt az embereknek!Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom98 %-is adót a 48 millió feletti osztalékjövedelmekre

Zveřejnil(a) Munkások Újsága dne Čtvrtek 14. května 2020

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

2 Comments on “Pénzt az embereknek – válságmegoldó javaslatokról egyeztetne az Igen Szolidaritás”

Comments are closed.