Plusz pénz nincs, de maradniuk kell a rendvédelmiseknek

Rendőrség
Röghöz köti a kormány a rendvédelemben dolgozókat. A nekik tett anyagi ígéretekből ugyanis eddig még semmi nem teljesült, a pályaelhagyást azonban megnehezítette számukra.

A Népszava információi szerint egyelőre se híre, se hamva a rendvédelmi területen dolgozóknak beígért cafetéria emelésről és a 14 éve változatlan illetményalapjuk tíz százalékos megemeléséről.

A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényt (Hszt.) viszont épp a napokban változtatta meg a dolgozók számára nagyobbrészt hátrányosan a parlament.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében április 21-én megjelent adózási változások egyik fontos eleme volt a SZÉP kártya keretének megduplázása, ami lehetőséget adott a költségvetési szerveknél dolgozók éves rekreációs keretének 200 ezer forintról 400 ezerre emelésére. Ám Bárdos Judit a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnökéhez érkezett információk szerint, az ígéret elhangzása óta semmi nem történt a kérdésben, ezért terjedni kezdett a hír, hogy nincs is pénz a cafetéria megemelésére. Mint a Népszavának elmondta a hivatásosok és a rendvédelmi igazgatási területen dolgozók is rengeteg pluszmunkát végeztek a járvány elleni védekezésben, egyfajta jutalomként számítottak a juttatásra, sőt volt, aki azért vette biztosra a keret megemelését, mert a főleg szállásfoglalásra fordítható pénzt elsősorban „Mészáros szállodáiban” költenék el.

Az érdekvédelmi szervezetek pedig hiába próbálnak információt kérni a kormánytól, az az utóbbi hetekben nem válaszol egyetlen szakszervezeti levélre sem és nem hívja össze a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot (BÉT), pedig ezt folyamatosan kérik az érdekvédők.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) arról ír, hogy a pénzügyi bizonytalanság mellé új rendelkezéseket is kaptak a terület dolgozói. Eltörölték az azonnali kilépés lehetőségét, amivel nagyon sokan éltek. Ha ugyanis valaki visszavonta a kifogástalan életvitele ellenőrzéséhez való hozzájárulást, másnap már be sem kellett mennie dolgozni.

2011-ben rendőröket, mozdonyvezetőket, értelmiségieket és sok más csoportot tömörítő érdekvédő szervezetek tüntettek a kormány politikája ellen. Az ún.”bohócforradalom” azért alakult, mert a kormány átalakította a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazás szabályait. Az akkori tüntetés szervezői Kónya Péter és Árok Kornél szerint a kormány semmibe vette a rendvédelmiseket, és visszamenőleges hatályú törvényt hozott, amire a 2010-es váalsztásokon semmilyen felhatalmazást nem kapott.

A semmibevétel – úgy tűnik – tovább folytatódik.

Fotó: MTI/Rosta Tibo

  •  
  •  
  •  
  •