Pofátlanul sokat keresnek a Fideszesek

moneyhandle

 

A fideszes miniszterek 1 101 900 forintért, az államtitkárok pedig havi bruttó 997 200 járnak be munkahelyükre (azt nem feltételezzük, hogy dolgoznak is). Sokan ezen felül országgyűlési képviselői tiszteletdíjat is zsebre vágnak, ami havonta bruttó 231 900 forint.A kormány honlapjára időről időre felkerülnek az egyes miniszterek és államtitkárok illetményét tartalmazó dokumentumok, az mfor.hu pedig ezeket összesítve megvizsgálta, mennyiért végzik a munkájuk a honatyák.


Orbán Viktor havi 1,5 millióért kormányfő

A kétharmados forradalom vezetője havi 1 507 400 bruttóért látja el a feladatait, ami a legmagasabb havi illetmény, bár ehhez még természetesen hozzájön az országgyűlési képviselőket is megillető havi 231 ezer forintos tiszteletdíj (ennek összege egyébként 2012. január 1-től 750 ezer forintra emelkedne egy törvényjavaslat szerint, a miniszterek, államtitkárok pedig ennek maximum 30 százalékát kaphatnák meg, vagyis 225 ezer forintot). Egyéb juttatásként az illetményeket tartalmazó dokumentumban egy 200 ezer forintos cafeteria és egy “csekély értékű ajándék” volt feltüntetve 5400 forintos értékben. Személygépjárműről, deviza napidíjról és más juttatásokról nem esik szó.

Minisztereknek havi 1 101 900 forint fizetés

A Fidesz második vonalába tartozó miniszterek egységes havi bruttó illetménye (bruttó 1 101 900 forint), ami mellé Martonyi János, a Külügyminisztérium minisztere, Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter is 200 ezer forintos cafeteriát kapnak. Az év folyamán ők is megkapták az új Skoda Superb gépkocsikat, bár Martonyi és Hende “öregebb” autókat használ tavasztól. Előbbi egy kétéves Saab 9-5-t, a honvédelmi miniszter pedig egy szintén kétéves Volkswagen Passatot vezethet. Hát, annyira azért nem kell sajnálni őket emiatt sem.

A külföldi kiküldetések idejére természetesen megilleti a minisztereket a deviza napidíj. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter októberben 74 380 forintot, Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter pedig 40 287 forintot kapott ezen a jogcímen, Martonyi külügyminiszterként pedig az idei évben eddig már összesen több mint 800 ezer forint napidíjban részesült a külföldi kiküldetések idejére. Ezek az összegek nem tűnnek soknak, de figyelembe véve, hogy állami vezetők külföldön általában teljes ellátást kapnak, nem is olyan kevés pénzről van szó. Feltételezzük, hogy ebből ajándékokat, emléktárgyakat vásároltak az „illetékes elvtársak” a mi pénzünkből.

A magyar gazdaságot a tönk szélére vezető Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 1,1 millióba kerül nekünk, amihez sajnos hozzájön az országgyűlési képviselőket megillető 231 ezer forintos havi tiszteletdíj is. Természetesen idén ő is kapott személyes gépjárműhasználatra egy Skoda Superbet.

Államtitkárok sem éheznek

A különböző minisztériumoknál államtitkári pozícióban lévők egységesen havi 997 200 forintos bruttó bérért végzik a munkájukat – alig 100 ezer forinttal kevesebbért, mint a miniszterek.

Többen közülük az idei évre 200 ezer forint értékben kapnak cafeteriát, ez alól Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kivétel, hiszen ők semmilyen egyéb pénzbeli juttatásban nem részesülnek, egyéb juttatásként viszont személyes személygépkocsi használatot biztosít számukra a minisztérium, az idén beszerzett Skoda Superb járművek használatára lettek jogosultak. Az általunk megvizsgált államtitkárok közül Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának kivétel, ő ugyanis egy 2009-es évjáratú Lexus GS személygépjárművet használhat 2011. június 2-tól. Szegény.

A cafeteria mellett külföldi kiküldetés idejére járó deviza napidíj is megilleti őket is. Az általunk megvizsgált államtitkárok közül Szőcs Géza, kulturális államtitkár vette fel a legmagasabb napidíjat októberben: bruttó 46 021 forintot, Hoffmann Rózsa ezzel szemben “csak” 23 021 forintot kapott ezen a jogcímen októberben.

Vannak azonban, akik ezeken felül is kapnak még juttatásokat, hiszen Szőcs Géza, kulturális államtitkár számára a deviza napidíjak és az autó mellé a minisztérium egy 59 négyzetméteres lakást is bérel – úgy tűnik a korábbi 138 négyzetmétereset kisebbre cserélték. Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár viszont egy 72 négyzetméteres bérelt lakást kap plusz juttatásként, lakhatással összefüggésben viszont a legtöbbet Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár kapja, hiszen lakásfenntartási térítésként havi 220 ezer forint jár még neki az alapilletményén túl.

mfor.hu cikke nyomán

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük