“A rezsit sem tudjuk fizetni” – félmilliós tüntetés Spanyolországban

brutality

A Munka törvénykönyvének a reformja miatt hördült fel Spanyolország. A munkavállalók szerint a jogaikat ugyan csorbítják, de munkahelyet nem teremt a kormány. A szervezők szerint – köztük van a két legnagyobb spanyol szakszervezet a Comisiones Obreras, valamint az UGT – legalább félmillió ember csatlakozott a megmozduláshoz, Spanyolország mintegy 57 városában.

Vasárnap több százezren tüntettek Spanyolország-szerte a munkapiaci reformok ellen – sokan attól tartanak ugyanis, hogy sérülni fognak a munkavállalói jogok, és – mint mondják – a megszorítások felszámolják a jóléti államot. A szervezők – akik között ott volt a két legnagyobb spanyol szakszervezet, a Comisiones Obreras és az UGT – azt állítják, hogy mintegy félmillió ember vonult az utcákra 57 városban – a hatóságok azonban nem közölték a hivatalos becsléseket.

Madridban – ahol a gazdasági válság kirobbanása óta nem volt ekkora tüntetés – a tömeg az Atocha vasúti pályaudvartól egészen a központi Sol térig megtöltötte az utcákat. A tömeg, amelyben minden korosztály képviseltette magát, hangos volt, de békés. „A szerződések évről-évre rosszabbak. Azt állítják, hogy be akarnak fektetni a jövőbe, közben pedig elvonják a kutatási forrásokat. Nem a jövő érdekli őket, hanem a következő választás, a Brüsszel által diktált megszorításokkal” – mondta egy 27 esztendős egyetemi kutató, Nacho Foche a Reuters hírügynökségnek.

A decemberben felálló új spanyol kormány adóemeléssel és restriktív gazdaságpolitikai intézkedésekkel kezdte négyéves ciklusát – az első 15 milliárd eurós megszorítást újabb 40 milliárdnak kell követnie, hogy be tudják tartani az unió által diktált feltételeket. Spanyolország – amely az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága – azóta van a vihar kellős közepén, hogy az előző kormányzat idején jelentősen megugrott a költségvetési hiány, annyira, hogy a befektetők komolyan aggódni kezdtek a kabinet pénzügypolitikája miatt.

A szocialistákat váltó konzervatív kormánypárt azt állítja, hogy a február 10-én elfogadott Munka törvénykönyve több lehetőséget biztosít a gazdasági válság miatt bajbajutott cégeknek a helyreállásra, valamint a munkahelyteremtésre – amely rendkívül fontos kérdés Spanyolországban, ahol szinte minden második fiatal munkanélküli.

Az új szabályozás többek között eltörölte a korábbi végkielégítési formát, amely – jelentékeny összeg lévén – a vállalatok szerint eddig lehetetlenné tette, hogy a nehéz gazdasági helyzetben csökkentsék az alkalmazottak számát. „A reformok meghozatalakor azokra az emberekre gondoltunk, akik elvesztették az állásukat, és akik nem látnak jövőt” – mondta vasárnap egy pártértekezleten a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy. 

23 százalékával a fejlett világban Spanyolországon a legnagyobb a munkanélküliség aránya – sok spanyol pedig attól tart, hogy az új szabályozás, amely nagyobb mozgásteret ad a vállalatoknak, még nagyobb elbocsátási hullámhoz járulhat hozzá.

Rajoy még januárban azt mondta finn kollégájának Brüsszelben, hogy általános sztrájkra számít a Munka törvénykönyvének a reformja miatt, és – habár a szakszervezetek nem szólítottak fel egy ilyen akcióra – a vasárnapi megmozduláson sokan úgy vélekedtek, hogy többet kell tenni az ügy érdekében. „Általános sztrájkra lenne szükség. Azt mondják, hogy csorbítják a munkavállalók jogait, hogy több állást teremtsenek. Csökkentik a jogokat, de azt nem mondják el, hogy miként terveznek munkahelyeket teremteni” – vélekedett a Reuters hírügynökségnek Alberto Carrillo, egy 48 esztendős pedagógus. „Eddig kiváltságaink is voltak, most pedig már a rezsifizetéssel is gondjaink vannak” – tette hozzá.

Forrás: atv.hu

Videók arról, hogy a spanyol rohamrendőrök sem kevésbé brutálisak, mint adott esetben az itthoniak.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük