“Korgó gyomorral Felcsút meccsre járni.”

ticket1

Orbán Viktor és törvénykezési droidjai újabb tanúbizonyságot tettek arról, hogy halványlila fogalmuk sincs, hogyan élnek a magyar munkavállalók, amikor a gombnyomogatási maraton közepette csendben megszavazták a béren kívüli juttatások rendszerének (cafeteria) jelentős módosítását. A magasabb áfá-val, horrorisztikus üzemanyag árakkal és csökkenő bérekkel agyon sanyargatott melósokat még azzal is sújtja, hogy likvidálta az étkezési utalványt.

Sokak számára a tavaly havi 18 ezer forintig (19,04%-os adóteherrel) adható juttatás a fizetés kiegészítéseként a mindennapi rezsiköltség szerves részét képezte. Ezzel szemben idén be kell érnünk az Erzsébet utalvány 30,94%-os adóval sújtott havi 5 ezer forintjával. (Nem baj, a lényeg, hogy Simicska cége jól járjon. A többi nem érdekes – szerk.)

Persze jó hírt is tartogat számunkra az „adócsökkentés” kormánya.

Sportrendezvény belépőre évi 50 ezer forintot igényelhetünk keretünkből, teljesen adómentesen! Erre mondta néhány kollégám, hogy nincs is attól jobb, mint korgó gyomorral Felcsút meccsre menni.

Néhány tényszerű adat egy közel 3 ezer főt foglalkoztató borsodi cég kimutatásból, amelyet a 2011. évi cafeteria keret felhasználásáról készített.

A felhasználható összeg arányában           létszám alapján az igénylések aránya
– életbiztosítás                         0,30%                                0%
– iskolakezdési támogatás        1,98%                               13%
– egészségpénztár                   3,43%                                17%
– étkezési utalvány                 78,80%                               100%
– helyi bérlet                            0,71%                                  3%
– önkéntes nyugdíjpénztár         2,68%                                14%
– üdülési csekk                        8,35%                                 29%
– otthoni internet                       3,74%                                17%

Az szja-változások miatt 2012-ben az alacsonyabb keresetűek bére tovább csökkenne. A nemzeti együttműködés jegyében a kormány arra kényszeríti a cégeket, emeljék úgy a béreket, hogy senkinek ne csökkenjen a pénze nettóban. Ha ez megvalósulna-, ami gyakorlatilag lehetetlen-, reálértéken akkor is csökkennének a bérek 4-5 százalékkal.

De sebaj, mert a melós Szép Kártyával a zsebében mehet focimeccsre, aztán hazafelé beugorhat egy laza kis wellness-fitnessre.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük