Radikális Baloldal Koalíciója

syrizalogo

A Radikális Baloldali Pártok Koalíciójának (SYRZIA) elnöke a 38 éves Alexis Ciprasz napokban adott egy interjút a nagy múltú baloldali angol lapnak, a The Guardian-nek. Ebben Ciprasz azt mondja, hogy „nem hisz hősökben és megmentőkben, ő a jogokért való küzdésben hisz.” Ciprasz és pártja követeli a megszoritó politika végét és a görög „mentőcsomag” (amit ott csak Memorandumként hívnak) újratárgyalását. „Két és fél év katasztrófa után a görögök térdre rogytak.” – mondja Ciprasz.

A jóléti állam összeomlott, kettőből egy fiatal munkanélküli, a lakosság pesszimista és depressziós, tömeges öngyilkosságok vannak az országban. „Ha azt kérdezi tőlem – mondja Ciprasz az újságírónak, hogy félek-e, arra azt válaszolom: akkor félnék, ha mennénk tovább ezen az úton a szociális pokolba, ha valaki küzd, akkor megvan az esélye, hogy győzhet és mi ezért a győzelemért küzdünk.”

A soron következő választásnak Görögországban egész Európára kiterjedő hatása lesz. Főként, ha bejönnek az előrejelzések és a májusi választáson második helyet megszerző baloldali radikálisok megnyerik a választást és kormányt alakíthatnak. Ciprasz azt mondja, hogy a küzdelme nem személyes, nem személyeskedő, az ellenség nem Berlin. Ez a harc nem emberek és nemzetek közt folyik. „Az egyik oldalon állnak a dolgozók és az emberek többsége, míg a másik oldalon a nemzetközi kapitalisták, a bankárok, a tőzsdézők, a nagy befektetési alapok. Ez háború az emberek és a kapitalizmus között.”- állítja a pártelnök.

A görög sztori akár példaértékűvé is válhat Európa-szerte. A görögök voltak az elsők, akik nemet mondtak a megszorítás politikájának. A nyomás azért fokozódik most Görögországon, hogy nehogy a példájuk ragadós legyen és elterjedjen. Ciprasz siet leszögezni, hogy ő nincs ellene az Uniónak és az eurónak sem. Csak nem szereti, ha zsarolják őket. Az európai adófizetőknek tudniuk kéne: ha pénzt adnak a görögöknek, annak következményei vannak. „Az első, amit a SYRZIA csinálna hatalomra kerülése esetén, hogy összetépné a „Memorandumot”, ami nem elfogadható feltételeket tartalmaz a görög nép számára.” Erről a Memorandumról nem kérdezték meg az embereket és a május 6-ai választás világossá tette, hogy a választók 70% -a a megszorítás politikája ellen voksolt.

Egyébként a görögök sokkal erősebb pozícióban vannak, mint azt sokan gondolnák. „Keynes már évekkel ezelőtt megmondta: nemcsak az az ember, aki kölcsönkér, hanem aki kölcsön ad, nehéz helyzetben találja magát. Ha te tartozol 5000 fonttal a banknak, az a te problémád, ám ha 500 ezer fonttal tartozol, az a bank problémája” – mondja Ciprasz. „Ez egy közös probléma. Ez a mi problémánk. Ez Merkel problémája. Ez európai probléma. Ez a világ problémája.”

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük