Ráengedte a pedagógusokra is a kormány a vírust

A Pedagógusok Szakszervezetének felmérése szerint a tanárok 74 százaléka nem érzi magát biztonságban a koronavírus miatt, de amelyik iskolában már megjelent a járvány, ott 82 százalék ez az arány. Totyik Tamás, a szervezet alelnöke a Klubrádió műsorában azt mondta: maszkból nincs elég, a lázmérés nem működik, és tud olyan iskoláról, ahol hiába volt fertőzött dolgozó, nem teszteltek senkit, nem rendeltek el karantént.

Az oktatást különösen érinti a koronavírus, míg márciusban bezárták az iskolákat, ilyenről most nincs szó. Ehhez kapcsolódik, hogy szomorú rekordot a keddi nap: 24 óra alatt 20 ember halt bele a fertőzésbe, ennyien korábban még nem (áprilisban és október elején is volt egy-egy nap, amikor 17 áldozatot szedett a vírus).

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta: hat kérdésből álló felmérést végeztek arról, hogy látják a tanárok ezt a helyzetet. Hétfőig érkeztek be a válaszok, összesen 3500, ezek alapján 74 százalékuk nem érzi magát biztonságban a koronavírus-helyzetben, de amelyik iskolában már megjelent a járvány, ott 82 százalék ez az arány. Hozzátette: noha ugyancsak hétfőn bejelentette a miniszter, hogy minden védőeszköz biztosított az oktatásban, de ez csak a tisztító- és fertőtlenítőszerekre igaz, a maszkokra és arcpajzsokra nem.

A versenyszféra szakszervezeteinél rákérdeztek, ott mindenhol kapnak ilyeneket az alkalmazottak, a pedagógusoknak viszont maguknak kell gondoskodniuk erről. A hőmérőzés pedig jó szándékú, de úgy tűnik, csak olyan eszközök beszerzésére futotta, amelyek nem működik rendesen. Remélhetőleg hamar megoldják ezt a problémát, noha „Magyarországon minden lehetséges” – tette hozzá.

Totyik Tamás említette: a volt munkahelyén van vírusfertőzött, és bár kiment a Nemzeti Népegészségügyi Központ, kikérdezett embereket, de senkit nem teszteltek le, nem küldtek karanténba azok közül, akik érintkeztek vele. Olyan érzésük van, hogy a kormányzat elengedte ezt az ügyet, úgy tűnik, hogy az úgynevezett svéd módszert akarják rájuk erőszakolni.

Klubrádió

  •  
  •  
  •  
  •