Rekordszámú állami vezető karácsonyozik itthon

2020 végére az állami vezetők száma most már megközelíti a háromszázat. 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakulásakor még elég volt 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár, mostanra lényegében megduplázódott a számuk: 78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár áll a kormányzati apparátus élén, pedig több bürokráciacsökkentő programot is meghirdettek az elmúlt években – írja a Blikk.

Három éve még úgy számolt a Blikk,  hogy havi 160 milliót tesz ki a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok illetménye, most már több mint kétszer annyi, 350 millió forintos lehet a bértömegük.

A legtöbb  vezető Miniszterelnökségen található, a miniszteri biztosokkal együtt 41-en vannak a decemberi adatok szerint. Csak eggyel kevesebb vezetővel rendelkezik Palkovics László innovációs miniszter, aki a 21 helyettes államtitkárával abszolút csúcsot döntött. A harmadik legtöbb csúcsvezetővel bíró tárca az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ahol 35 állami vezetőt találni. A Honvédelmi Minisztériumnál mindössze nyolc vezetővel meg tudják oldani az irányítást, de a belügyi tárca is karcsúnak tűnik a 14 vezetőjével.

„Ehhez a létszámemelkedéshez nem társult semmilyen feladatnövekedés, így semmiféle közigazgatási-szakmai oka nincs” – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

„Az alsóbb szinteken ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg, sok státuszt megszüntettek, és azóta lasszóval kell fogni az ügyfelekkel foglalkozó, ügyintézői munkakörökre az embereket” – tette hozzá.

  •  
  •  
  •  
  •