Rendőrökkel csaptak össze a sztrájkoló bányászok Spanyolországban

leonstrike

A bányászok június eleje óta sztrájkolnak a megszorítások miatt. A rendőrök félórás összecsapás után visszavonultak. Spanyolország északi részén sztrájkoló bányászok eltorlaszoltak egy fontos útvonalat, és összecsaptak kedden az ellenük kivezényelt rohamrendőrökkel – jelentették hírügynökségek. A határozatlan ideig tartó sztrájkot június elsején kezdték Asztúria és León tartományok szénbányászai, mert a kormány az általános kiadáscsökkentés keretében 63 százalékkal leszállítja az iparág támogatását, és ez mintegy 30 ezer munkahelyet veszélyeztet a térségben. A bányászat itt a római kor óta a gazdaság integráns része.

Kedden Cinera településnél a bányászok eltorlaszolták a Gijón és León között húzódó fő közúti és vasúti összeköttetést, és felkészültek az ellenállásra. Amikor feltűnt 80 rohamrendőr, meggyújtották a barikádokat, és petárdákkal, parittyalövedékekkel, palackokkal és kövekkel szórták meg a rendfenntartókat. A rendőrök gumilövedékeket és könnygázt vetettek be. Szemtanúk szerint a rendőrök félórás összecsapás után visszavonultak. Komolyabb sérülésekről nem érkezett jelentés.

“A kormánynak meg kell értenie, hogy ez itt Belfast. Legutóbb, 1991-ben, a konfliktus öt hónapig tartott. Nem ijedünk meg. Mindenki kész végig kitartani” – mondta az egyik bányász. A szakszervezetek pénteken 500 kilométeres “fekete menetet” indítanak a vidék több városából Madridba, ahová várhatóan július 11-én érkeznek meg.

FORRÁS: Origo

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük