Retteghetnek a jól keresők, Orbán belengette a kétkulcsos adózást

Legkésőbb 2022. január 1-től a 25 év alatti fiatalok teljes jövedelemadómentességet kapnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Novák Katalin teljesen határozott bejelentése szerint az szja-elengedés az átlagfizetésig lesz érvényes. Nem világos, hogy ez pontosan mit jelent, az átlagfizetés alatti vagy feletti része lesz adómentes?

A 25 alatti korcsoportok átlagkeresete nem éri el a nemzetgazdasági átlagot, ennek a központi költségvetés szempontjából nem lesz jelentősége, 120-150 milliárdos lyuk a költségvetésen nem jelentős, az egyénnek persze nem mindegy, hogy kell-e 15 százalék adót fizetnie a fizetéséből, vagy sem, esetleg csak egy része után.

Ez azt jelenti, hogy a kormány az szja-mentességet bármilyen módon a bruttó fizetés mértékéhez köti, akkor saját adófilozófiáját hajítja a kukába – írj a HVG.

A progresszív adózást a Fidesz szüntette meg, azzal érvelve, hogy igazságtalan, mivel a jobban keresőktől a rendszer többet vesz el. Az ellentábor szerint a társadalmi szolidaritás felől közelítve a progresszív adózás igazságos, mivel a szegényebbeket kevésbé terheli.

Ugyanakkor Orbán már régóta progresszív adózás vörös szőnyegén áll, a négy gyermekes anyák személyi jövedelemadóját már megszüntette, aminek szintén elenyésző a kiadási oldala.

Mi lesz Orbán következő lépése? Melyik újabb korcsoportban, vagy mekkora jövedelem felettt fogja bevezetni a sávos adózást?

HVG nyomán

  •  
  •  
  •  
  •