Rogyadozik a nyugdíjrendszer, pedig rengeteg idős ember halt meg az elmúlt időszakban

Az állami nyugdíjrendszerek többnyire nagyobb sokkok nélkül átvészelték az utóbbi hónapokat, a munkahely-támogató intézkedések egyelőre megmentették a nagyobb hiányoktól az állami nyugdíjkasszákat. Átmenetileg, de enyhülést hozott az állami nyugdíjak tekintetében az idősek többlethalálozása is, ennek azonban nem lesz olyan nagy és sokáig tartó pozitív hatása a nyugdíjrendszerre, ahogyan azt sokan gondolták – írja a Portfolio.

Jelentős sokkot szenvedtek el a nyugdíjmegtakarítások és időskori nyugdíjak a koronavírus miatt. A vállalkozásokat érintő törések, a gazdasági aktivitásban látott visszaesés, az emelkedő munkanélküliség, a monetáris és fiskális politikák okozta növekvő adósságállomány mind negatív kihatással voltak az állami nyugdíjrendszerekre és egyéb nyugdíjmegtakarítási pillérekre.

A friss OECD-jelentés szerint néhány országban valóban visszaesett a tagi befizetések mértéke a második negyedévben, összehasonlítva a tavalyi év hasonló időszakával. Ugyanakkor Magyarországon, Csehországban és Hollandiában nőtt a tagi hozzájárulás.

Az OECD jelentése szerint a koronavírus miatt az alábbi főbb kihívások jelentek meg a nyugdíjrendszerekben:

 • A tavaszi válság és piaci lejtmenet miatt a nyugdíjmegtakarítások értéke is visszaesett.
 • A továbbra is csökkenő hozamok miatt megemelkedett a járadékfizetésen alapuló nyugdíjprogramok (defined benefit, DB) és az életjáradékon alapú programok nyugdíjfizetési kötelezettsége.
 • A munkavállalók és munkaadók oldaláról is csökkent a tagdíj-hozzájárulások mértéke a koronavírus okozta nehéz munkaerő-piaci és gazdasági helyzetben.
 • Az egyének, felügyeleti szervek és nyugdíjszolgáltatók felé megnőtt a kibertámadások, csalások száma.
 • Az emberek hajlamosak az azonnali igényeiket előtérbe helyezni a hosszú távú érdekekkel szemben.
 • Az, hogy egyre több nyugdíjszolgáltató a saját országának piacára és vállalataiba fektet, megnöveli a nyugdíjportfóliók kockázatát a koncentrált kitettség miatt.
 • A koronavírus-válság előtérbe hozta tehát a nyugdíjprogramok és nyugdíjpénztárak szolvencia-problémáit is több országban: az alábbi ábra jól mutatja, hogy különösen azon országok nyugdíjprogramjai kerülhetnek bajba, amelyeknél már 2020 előtt is alulfinanszírozott volt a rendszer:

A jelentés kitér arra, hogy a koronavírus következtében elhunyt emberek száma már igazoltan meghaladta az egymillió főt, és miután ezek a halálesetek főként az idősebb korosztályban fordulnak elő, a nyugdíjkifizetések időtartama sok esetben lecsökkent ahhoz képest, ahogyan azt a koronavírus elterjedése előtt becsülni lehetett.

A többlethalálozások az EuroMOMO által vizsgált 24 európai országban január és szeptember között idén közel 220 ezer főt jelentettek, szemben a tavalyi ugyanezen időszaki 69 ezer fővel.

Portfolio

 •  
 •  
 •  
 •