Ságvári a mi hősünk

1944-ben ezen a napon tűzharcban életét vesztette Ságvári Endre, kommunista mozgalmár, antifasiszta aktivista.

Nem vagyok híve annak, hogy emberekből ikonokat gyártsunk magunknak és azokat kövessük. Az eszmék és ideológiák ilyen módon szinte minden értelműket elvesztik. Azt viszont vallom, hogy ha hiszünk valamiben, akkor a végletekig ki kell állni azok mellett, akik meg is haltak azért az értékrendért, amelyet mi magunkénak vallunk. Ságvári mártírhalált halt antifasiszta! Nem hagyhatjuk, hogy a jobboldal a történelem szemétdombjára taszítsa!

1944-ben minden baloldali Magyarországon antifasiszta volt, akik nem utópiákért, hanem többek között a nemzeti függelenségért küzdöttek egy idegen hatalom által megszállt országban. Ságvári lőtt, mert tudta, hogy a gestapó börtönében mi vár rá, a halál. Megölt egy csendőrnyomozót a helyszínen egy másik őt ölte meg. Vállalta a küzdelmet, nem kért a rabságból, a fasizmusból.

A Ságvárit meggyilkoló embert később halálra ítélték. Az akkor érvényben lévő törvények alapján igenis háborús bűnös volt, mert kiszolgálója volt egy náci rezsimnek. Európa szinte minden országában kivégezték volna. Lehet elméleti vitát nyitni azon, hogy okkal vagy ok nélkül lett ő megölve, de a lényegen ez mit sem változtat. Ságvári egy baloldali antifasiszta mártír volt. Gyilkosát, Kristóf Lászlót akár még rehabilitálni is lehet, mert munkáját végezte, mert önvédelemből is lőtt. De ettől függetlenül ő csendőr volt. És abban az időszakban a piszkos munkák többségét éppen a csendőrök hajtották végre Magyarországon. A begyűjtéseket, a vagonírozást, a halálba indítást. Ne essünk abba a csapdába, hogy a fasiszta halálgépezet kiszolgálóiból csinálunk mártírt, mert ez nem más mint alig burkolt rokonszenv a nácizmussal.

Ságvári a mi mártírunk. Ságvárit a jobboldal, a történelem szemétdombjára kívánja dobni, mintha egy utolsó gyilkos lett volna. Hagyjuk ezt? Pusztán azért, hogy jó viszonyunk maradjon pár liberális és jobboldali politikussal? A válasz egyértelműen az, hogy nem.

Nem hagyhatjuk, hogy megfosszanak minket antifasiszta örökségünktől. Van egy út, amin apáink jártak és sokukat el is pusztították út közben. Méltatlan és valóban gyáva utódok vagyunk, ha hagyjuk, hogy mindenféle szedett-vedett politikusocska beléjük és ezáltal belénk is törölhesse a lábát.

Ságvárira Európa minden országában egy anitfasiszta mártírként tekintenének és büszkén ápolnák szellemi örökségét.

Elég volt a szélsőjobboldali történelemhamisításból! A magyar baloldal szellemi örökségét fel kell virágoztassuk, hogy általa új követőkre találjunk! Büszkék vagyunk Ságvári Endrére és ennek hangot is adunk!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük