Sakk-Matt, Orbán megúszta két év felfüggesztettel

Megtörtént a csoda, ami ezerszer megtörtént már az Európai Unióban: nem történt semmi különös, de mindenki győzött. Lesz közös európai költségvetés…, meg marha nagy közös hitelfelvétel is.

Egyébként tényleg mindenki győzött. Ez a ‘feeling’ az európai integráció hajtóereje, s talán nem is baj, hogy így van. Még az egybesült magyar ellenzék is győzelmi tort ülhet, bár az ő szempontjából tényleg az ég-világon semmi, de semmi nem történt, jóllehet kibicelni és ünnepelni bármi kapcsán lehet.

A mostani mindenki győzelme úgy kezdődött, hogy a hollandok belengették, miszerint nem szavazzák meg az EU költségvetését, ha a lator államok (Lengyelország és Magyarország) nem lesznek rövidebb pórázra fogva. Mivel a holland belpolitika szabályai szerit a pénz nem tréfa, ezért hát jött az ötlet, hogy a segélyezettek (Lengyelország és Magyarország) számoljanak el pontosan, vagyis amikor az EU pénzét költik, akkor legyen átláthatóság, meg ilyesmi! A lator államok (Lengyelország és Magyarország) erre beszóltak, hogy ha ekkora belepofázás lesz, akkor inkább vigye az ördög a francba az EU pénzét, de nekik nem kellenek bevándorlók és melegek és Soros.

A konfliktus odáig érett, hogy megérett egy kompromisszum: jó, a nyugati donorok leírják, hogy se bevándorlás, se melegek, se Soros nem számít, viszont a pénzügyekben akkor is lesz rövid póráz, legfeljebb nem mostantól számítva majd akkor, amikor az Európai Bíróság kimondja a jogállamiság sérelmét a pénzügyek terén, hanem csak akkor, amikor az Európai Bíróság kimondja a jogállamiság sérelmét a pénzügyek terén. (Small price to pay.)

Nesze semmi, fogd meg jól, viszont így mindenki villoghat a hazai közvéleménye előtt, hogy győzött.

Merkel elmondhatja, hogy legyűrte a korrupt lengyel és magyar akadékoskodókat, persze továbbra is a körmükre fog nézni. Morawiecki elmondhatja, hogy időt nyert Európában úgy, hogy a kisebbik kormánypártját is elhallgattatta, Orbán pedig századjára is elsütheti, hogy se migráns, se buzi, se Soros nem jön, csak a pénz.

Nos, amikor mindenki ilyen jól áll, akkor nézzük meg alaposabban a csatateret!

2017-ben Soros György egy előadást tartott az Európai Parlamentben, aminek az volt a fő üzenete, hogy az EU lenne szíves hatalmas hiteleket felvenni (tőle) a nemzetközi tőkepiacokon, s azt mind a fejlődő világra költeni. Akkor az EP-képviselők eléggé egyhangúlag küldték el Sorost melegebb éghajlatra, de hát neki nem az volt az igazán fontos, hogy az EU mire költi a (tőle) felvett kölcsönt, hanem az, hogy egyáltalán kölcsön adhassa a pénzét, kellő kamatokért. Sőt, ma már a pénzét sem kérné vissza, hanem azt javasolja, hogy maradjon a pénz a hitelfelvevőnél, tehát az EU-nál a világ végéig, és ugyanaddig fizessenek érte egyféle ‘bérleti díjat’, örökkötvény logikán. Ha nem Afrika, akkor Covid. (Nem mindegy?)

Nos, Orbán győzelme abban áll, hogy Magyarország 3 milliárd eurónyi hitelhez fog jutni, amiért 7 milliárd eurót fogunk fizetni. Ez éppenséggel akár bele is férhetne az európai szolidaritás logikájába, csak hát Orbán szintén nem tréfál, ha pénzről van szó. 4 milliárd extra eurót csak akkor lesz hajlandó fizetni (Sorosnak) a magyar adófizetők pénzéből, ha a többi európaiak legalább leírják neki egy papírra, hogy 2022-ig úgy utálhatja a migránsokat, a melegeket és Sorost, ahogy csak akarja. (Ez Sorosnak is teljesen rendben van.)

Minthogy eddig is ez volt a helyzet, ezért nem nagy ár ilyen papírt adni. Felszállt hát a fehér füst, ám Orbán egyúttal megértette, hogy 2022-ben neki – Szájer József követőjeként – mennie kell, de addig még lophat, nem is keveset.

Mielőtt az olvasók félreértenék, a mostani tervezett útilapu Orbánnak szól, és nem a Fidesznek. Hogy a magyar nép 2022-ben melyik politikai erőt választja kormányra, az az ő dolga. A magyar nép annyi segítséget kapott, hogy a nyugati tőkések preferenciája nem feltétlenül Orbán Viktor pártja lesz, noha ez esetben sem fojtanák magukat a Dunába.

Szóval, a sakkot Szájer most, a majdani mattot pedig Orbán kapta, ez utóbbi plusz két évet a lelépésére.

Tulajdonképpen ez is egy sajátos győzelem.

bankski –

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •