Schiffer: A Fidesz az új SZDSZ

„Az SZDSZ a leghatározottabban úgy gondolja, hogy el kell indulni azon az úton, melynek végén az intézmények az általuk kezelt állami vagyon teljes jogú tulajdonosaivá válhatnak (…) az SZDSZ ügyvivői testülete határozottan kiáll a Magyar Bálint által elkezdett felsőoktatási reform folytatása mellett, és küzd a felsőoktatás gazdasági autonómiájának növeléséért, a fejlesztéseket akadályozó állami gyámság megszüntetéséért, az intézmények gazdasági nagykorúsításáért” (SZDSZ, 2007.)

„A magántõkét garanciákkal kell beengedni a felsõoktatási intézményekbe, nem pedig kiszorítani” (Magyar Bálint, 2007.)

„Ez azt jelenti, hogy a felsõoktatási intézmények önkéntes alapon költségvetési intézményekbõl állami tulajdonú, non profit, gazdasági társasággá alakulhatnak.” (Magyar Bálint, 2007.)

„Véleményem szerint a közalkalmazotti státusz teljesítményvisszafogó, teljesítményromboló hatással bír a felsõoktatásra. Szerintem a kutatás világában a versenyképességet gátolja a közalkalmazotti státusz.” (Magyar Bálint, 2007.)

Az “intézmények önkéntes alapon” történő haveri magánosítása helyett most törvényi erővel kerülnek haveri kuratóriumok alá az egyetemek. A “magántőke” másfél évtizede elsősorban amerikai befektetőket takart: most elsősorban a lőrinci értelemben vett nemzeti burzsoáziát. A szándék lényege ugyanakkor változatlan. A társadalmi mobilitás, az áthagyományozás, a tudástermelés legfontosabb csatornáját egy szűk elit -némi külföldi segítséggel- megpróbálja kisajátítani és kivonni a közösségi kontroll alól.

Avagy: a Fidesz az új SZDSZ.

Forrás: Schiffer András Facebook

  •  
  •  
  •  
  •