Se hall, se lát Demeter, „aczélosan” énekel…

Fotó Illyés Tibor
Kásler ismét nekidurálta magát s nagyot fingott unalmában a hivatalos kommüniké szerint: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmiasítását”

Demeter amúgy írónak mondja magát (ha valaki tud, kérem tájékoztasson ebbéli munkásságáról), bízom benne, hogy legalább ő, maga tudja, mit is jelenthet legutóbbi, leírni sem könnyű kifejezés, mert azt meg én tudom, hogy mi köze neki a könnyűzenéhez ill. a popkultúrához.

Elég ránézni: semmi! Annak ellenére, hogy a világhírű sztárcsapat, a Loyal együttes basszerosa volt… van, aki e nevet nem ismeri?

Milyen zsinórmérték szerint dönt majd: ki marad, ki megy?!

Erős a gyanúm, hogy ismét a “jó elvtárs, rossz elvtárs, nem elvtárs” kontraszelekciós központi akarat érvényesül a kipróbált csinovnyik módszerrel, amely sosem látott virágzását éli polgári demokráciánk történelmileg (ezt imádja majd Orbán!) egyedülálló, hungarikum verziójában.

Kiteljesedett nálunk – a kormányzati mellett – a kulturális maffia is! Nem volt elég évtizede végigszenvednünk a csinált sztárvilág (tehetségtelen, tanulatlan előadók, önjelölt szerzők) ránk erőszakolt dilettánsait, A Dal-válogató mesterségesen előállított robotklónjait (akiket csak a nagy lóvéért baszó zsűritagok képesek alulmúlni);

elérkezett a központi tervutasításos sztárgyártás korszaka s vele a fizetett kormánypárti szavazókórusok idomított majmainak fénykora.

Akikről a Jóisten se állapítja meg, hogy énekelni próbálnak vagy sarokcsiszolózni! Akikről nem tudni, miféle műfajt gyaláznak meg éppen a nemzeti pop jegyében. Mögöttük pedig láthatatlanul a hatalom közpénzbefektetői, akik jutazsákokban hordják haza a hasznot.

Régi szabály ez már nálunk: tiéd a csillogás – miénk a lóvé!

Ha valaki nem tudná, világszínvonalú előadóink, énekeseink, zenészeink vannak a fiatalok között is, akik soha nem jutnak el a nagyszínpadi fénybe, mert ők nem a Fásy Mulató, nem a Dáridó, nem a hivatalos, kormányzati médiák tehetségtelenségkutató műsoraiba vágynak.

Nyugodtan mondhatjuk: ők ma az alternatívok, akik jobban teszik, ha lapátolni tanulnak Mészáros Lőrinc valamelyik építkezésén.

„Itt élned, halnod kell” – íme a Fidesz által kisajátított, ám metamorfolódott idézet, ugyanis alternatívát erőszakol: vagy élsz – vagy halsz! Vagy uniformizálódsz az eltartott szolgacsordához – vagy egyedül biztosan elesel. Ha mégsem, elejtenek, mint a vadat.
Ennek az elvnek lesz helytartója, végrehajtója Demeter Szilárd.

Lukács Ákos

Fotó MTI Illyés Tibor

https://muon.hu/lapatra-kerulhet-az-osszes-kulturalis-szferaban-dolgozo-kozalkalmazott/
  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Se hall, se lát Demeter, „aczélosan” énekel…”

Comments are closed.