Se pénz, se hála az egészségügyben

Munkanélküli

Mégis, kinek az egészsége?!

Tele van a közvélemény, az elektronikus és az írott sajtó az orvosok béremelésével. Azt halljuk, hogy hatalmas méretű, eddig soha nem látott rendezésre kerül sor, összesen mintegy duplájára is nőhet a gyógyítók állami fizetése, persze szép lassan, három esztendőre elosztva.

Ha az infláció el nem viszi, akkor ez nagyon jó hír, amelyet sokkal előbb kellett volna hallanunk. Nekünk is, meg az orvosoknak is. Merthogy kétszer ad, ki gyorsan ad!

Azt is halljuk, hogy a béremelés megkezdésével egyidejűleg tilos lesz a hálapénz adása is, meg az elfogadása is. A nagyobb nyomaték kedvéért még hozzáteszi a jogalkotó, hogy aki nem tud leszokni a kétség kívül egyre inkább burjánzó korrupciónak eme – eléggé el nem ítélhető – formájáról, az bizony akár börtönlakó is lehet! Helyes! Merthogy a korrupció mégiscsak kétszereplős ügy: nemcsak az van, akit korrumpálnak, hanem az is, aki korrumpál!

Aztán azt is halljuk, hogy ezen javaslatok kidolgozója igazából a Magyar Orvosi Kamara, amit a kormány – változtatás nélkül- elfogadott (ami nem igaz), az Országgyűlés pedig megszavazott (ami viszont igaz). Na, a dolog innentől nem tiszta számomra! Merthogy:

1. Az egészségügynek túl sok szereplője van ahhoz, hogy csupán a Magyar Orvosi Kamara privilégiuma lehetne bármilyen megállapodás aláírása, pláne előre elkészítése!

Mindenki tudja, hogy az egészségügyi intézményekben a munkavállalók nagy táborába tartoznak –az orvosokon kívül- a különböző szakdolgozók, a betegápolók, beteghordók, adminisztratív és technikai személyzet stb. Az orvosokat a kötelező kamarai tagság okán szakmailag ugyan képviseli a Magyar Orvosi Kamara, mint köztestület, de ki képviseli a többieket? A szakszervezet? Melyik? S amelyek még vagy már vannak, azok kaptak a javaslatokból – legalább véleményezésre- egy példányt? Ha igen, mikor mondhattak róla véleményt? Ha nem kaptak ilyet, miért nem? Egyáltalán: működik bármilyen érdemi egyeztetés az egészségügyi ágazatban? Ha igen, akkor most utólag kár sírni a megromlott tej fölött! Ha nem működik, akkor eddig miért nem történt meg ennek kikényszerítése?

Vagy tényleg azt hiszik a munkavállalók, hogy létezik ország, létezik kormány szerte a tőkés világban, amely önként tesz gesztusokat a munkavállalóknak? Egy olyan világban, ahol a pénz diktál, nem kellene a munka világát is végre megszervezni?! Nem kellene a holtpontot jelentő 8-10-12%-os szervezettségről elmozdulni?! Nem kellene végre a társadalomhoz fordulni?! Hisz az egészségügy mégiscsak a betegekről szól! Azokról, akikért ez az egész – a béremelés, a műszerezettség fejlesztése, a várólisták csökkentése – történik. Igen, a betegekről. Ha már annyi a – kormány által kezdeményezett – konzultációs levél, miért ne lehetne egy, amely a magyar egészségügy helyzetéről kéri ki az állampolgárok véleményét?

2. Köztudott, hogy az orvosi béremelés érintettjeinek elkészült az orvosok úgynevezett szolgálati jogviszonyáról szóló jogi szabályozás.

Na, ez aztán bőven munkavállalói jogokat érintő kérdés! Itt aztán lehet kutakodni, hogy vajon az említett jogviszony mit jelent az alkalmazás, a munkaviszony létesítése, megszüntetése, a szabadságok kiadása, túlmunka elrendelése, vagy – ne adja Isten!- változó munkahelyre történő kirendelés esetén! Merthogy ez utóbbi a legnagyobb kérdőjel. S ha a változó munkahelyen történő munkavégzés is fölmerül mint realitás, akkor ez vajon nem rejt-e magában struktúra-váltást is (értsd: intézmény átalakítást, feladatok átcsoportosítását, bizonyos feladatok szűkítését, esetleg megszüntetését?). Mert ha igen, akkor ez már nem egészségügyi, hanem össztársadalmi ügy.

3. Régi mese, hogy ha kevés a pénz a költségvetésben, azt kétféle módon lehet korrigálni: vagy kiadáscsökkentéssel, vagy bevételnöveléssel.

Mivel az egészségügyi kiadásokat nincs hová csökkenteni, ebből következik, hogy a bevételeket kell növelni. Mégpedig radikálisan! Szóval fizessenek a gazdagok is! Mégpedig egy, a közkiadásokat szem előtt tartó adórendszer életbe léptetésével! És ezzel el is érkeztünk a lényeghez! Ja, hogy ez érdeksérelemmel járna?! Hát Istenem! Akkor így járnának a gazdagok!

Szöllősi Istvánné

  •  
  •  
  •  
  •