Segélybe taszítanak a robotok?

robots
Ha túl fejlett a technológia, az nem jó, mert a robotok és gépek elvégzik a munkánkat, mi pedig mehetünk segélyért. A történelem nagy közgazdászai, David Ricardo vagy épp Karl Marx jó előre megjósolták: a tőke, azaz a gépek átveszik a munkaerő szerepét, ami a munkanélküliség emelkedéséhez vezet. Úgy tűnik, a múlt nagy gondolkodói nem tévedtek. Az első ipari forradalom alatt be is bizonyosodott: a gépek bár jelentősen gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszik a termelést, a munkahelyek számának hirtelen csökkenését okozzák. 

Addig nincs is gond, míg a felszabaduló munkaerő el tud helyezkedni máshol – ebből nem volt probléma az eddigi ipari forradalmak során -, félő ugyanakkor, hogy egyszer eljön az az idő, amikor az iparban és a mezőgazdaságban egészen egyszerűen elfogynak a munkahelyek.

Ami a mezőgazdaságot illeti, 2-300 éve a lakosság 40-50 százalékának adott munkát, ma azonban már csak a munkaerő 4-5 százalékának. A gépesítésnek köszönhetően ugyanis egy több száz hektáros gazdaság akár néhány emberrel tökéletesen működik, miután az emberek helyett a földeken ma már traktorok és kombájnok, azaz tulajdonképpen a tőke végzi a munkát. A kérdés az, hogy a mezőgazdaságból és az iparból „kikopó” munkaerőt az egyéb szektorok, elsősorban a közszféra és a szolgáltató szektor meddig képes felszívni…

Mi lesz akkor, ha a kereskedelemben nem lesz szükség eladókra, a vásárlók ugyanis a termékekre helyezett chip kártyákkal és a bankkal összekötött rendszerrel pillanatok alatt automatikusan fizethetnek? Vagy ha bevezetik az elektronikus államokat, ahol nem lesznek ügyfélszolgálatok, helyette minden ügyintézés a neten bonyolódik? Vagy a távoktatást, ahol egy tanár tízszer annyi diákot taníthat majd?

Robert Skidelsky, a Warwick University professzora arra számít, hogy a „technológiai munkanélküliség” tovább emelkedik majd a soron következő évtizedekben, és hamarosan már a 10 százalékhoz közeli munkanélküliségi rátákon senki sem fog csodálkozni. A kérdés ezek után az, hogy az államok hogyan kezelik majd a szociális feszültségeket, vállalják-e például a tőketulajdonosok adóztatásával és a munkanélküliek támogatásával járó politikai konfliktusokat.

Egy valami szinte biztosan kijelenthető: a képzetlen munkaerő, amely gépekkel a legkönnyebben helyettesíthető, komoly bajban lesz a nem is olyan távoli jövőben…

FORRÁS: PSZO

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük