Soha nem látott méreteket öltött az offshore-ozás Magyarországon

Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba – állítja egy most megjelent nemzetközi jelentés. A kutatást vezető brit közgazdász szerint szinte példátlan, hogy egy ország a tejes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje, anélkül, hogy abból bármiféle bevétele származzon.

A Tax Justice Network elnevezésű, az offshore befektetések és vagyonok kutatására szakosodott civil szervezet adatai szerint Magyarország a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett ország, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló államokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt.

John Christensen, a Tax Justice Network igazgatója azt állítja, hogy az adóparadicsomok száma a gazdasági válság óta folyamatosan növekszik, csakúgy mint az ide menekített vagyonok mértéke. Jelenleg 73 offshore központot tartanak nyilván világszerte. „Az elmúlt években a vagyon még kevesebb ember kezében összpontosult. Jelenleg legalább 21 ezer milliárd dollár értékű magánvagyon rejtőzik offshore számlákon” – állítja a szakember.

Offshore-pénzek lebontva – Magyarország 242 milliárd dollárral van bent a legjobbak között, megelőzve a többi között Törökországot, Iránt, Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt. Forrás: motherjones.com

Ez az összeg – amely ráadásul csak a pénzeszközöket veszi számba, és nem tartalmazza az offshore ingatlanokat, yachtokat és céges tulajdont – megegyezik az Egyesült Államok és Japán együttes éves nemzeti össztermékével

A Tax Justice Network adatai szerint Magyarország méretéhez és tőkeerejéhez képest példátlanul nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedekben az offshore jelenség miatt. 242 milliárd dollár magántőke – a teljes magyar államadósság két és félszerese – került offshore számlára. Az összeg abszolút mértékben is hatalmas: a világranglista 12. helyét foglaljuk el. Mint ismeretes, 2008-ban az IMF és a Európai Unió 20 milliárd euró (mintegy 24 milliárd dollar) mentőcsomagot nyújtott Magyarországnak. Az offshore számlákon a brit szervezet összesítése szerint ennél tízszer nagyobb összeg rejtőzhet.

„Hatalmas összegek kerültek ki Magyarországról a nyolcvanas évektől kezdve. A tőkepiaci liberalizáció pedig még könnyebbé tette a magánvagyonok kimentését, amint azt más országok esetében is láttuk” – mondta John Christensen.

A kutatás adatai szerint Európából senki nem előzi meg Magyarországot, például a sokat bírált európai válságállamok – Görögország Spanyolország vagy Olaszország – nincsenek benne az első húszban sem.

Az offshore világfelmérés és az interjú további részleteit a Hetek pénteken megjelenő számában olvashatják.

atv.hu / Hetek / Morvay Péter

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük