Sok ápoló még nem kapott új szerződést – kaotikus állapotok az egészségügyben

covid
Sokan dönthetnek úgy az egészségügyi dolgozók közül, hogy nem írják alá az új munkaszerződést. Azt, amely március 1-jétől hatályos, de sokan még mindig nem látták, pontosan milyen szerződést is kellene aláírniuk – derül ki az RTL Klub híradójából.

Jövő héttől megszűnik az addigi közalkalmazotti jogviszony, helyette lesz az egészségügyi szolgálati jogviszony. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a szakdolgozók fele fontolgatja, hogy előbb-utóbb elhagyja az állami egészségügyet. A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy nem szeretne bekerülni az új jogszabály hatálya alá, további 20 százalék pedig itthagyná a magyar egészségügyet.

Az RTL Klub híradója által megszerzett dokumentum szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság vasárnap is csak olyan levelet küldött az intézményeknek, hogy mit kell tartalmaznia az új munkaszerződésnek.

Az új szabályok értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, cserébe az orvosok jelentős béremelést kapnak.

A hálapénz elfogadása év elejétől bűncselekmény. Az egészségügyi dolgozókat egy évben 44 napra át lehet helyezni más intézménybe. A szakszervezeti elnök azt mondja, hogy van olyan kórház, ahol valósággal megfenyegették a dolgozókat, hogy írják alá az új munkaszerződést.

A vidéki kórhazakban 15 százalékkal volt kevesebb szakápoló, a fővárosban a hiány 20-30 százalékos a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint.

24.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •