Sok veszekedés, népszerűtlen politikusok, gyengén indít az ellenzéki hatosfogat

Ahogy sorban jönnek ki a közvéleménykutatási adatok, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy az ellenzéki összefogás taktikai és stratégiai hibák sorozata miatt képtelen ellátni azt a feladatot, hogy leváltsa Orbán Viktort és rendszerét a NER-t. Az adatokból ráadásul nem csak azt látni, hogy képtelen erősödni a “hatosfogat”, de azt is, hogy Orbán simán mozgósított néhány hónap alatt félmillió szavazót. Ez brutális szám, amit jelen helyzetben képtelen ellensúlyozni az ellenzék.

A várakozásokkal ellentétben a megindult az előválasztási kampány akár még kontraproduktív is lehet. Igazából azt sem tudjuk, hogy kik, mikor, hogyan fogják azt megrendezni. Pozitív hozadéka lehet ennek a valóban alkalmas jelöltek kiválasztása, de ma ezt még nem látni, inkább csak azt, hogy a pártvezetők személyeskedő hangon “üzengetnek” egymásnak. A különbözőségek hangsúlyozása, a permanens veszekedés, egymás szavazóinak heccelése szintén inkább visz, mint hoz. Az Orbánt leváltani akaró szavazók türelmetlenek, nem kíváncsiak arra, hogy ezek a pártok egyesével mit gondolnak. Többségük egységes kampányt, egységes arculatot, összetartó irányítást és vezetőket vár. Az előválasztási kampányhelyzet szükségszerű marakodása ebben a közegben tömeges apátiához vezethet, főleg akkor, ha az ellenzéki politikusok egymás szavazóit fogják sértegetni. Erre már volt is példa, amikor Jakab Péter tudatos kampányhúzással azt üzente a hazai LMBTQ közösségnek, hogy nem tekinti családnak azokat, akik azonos neműként nevelnek gyermeket.

Hasonló szavazói lemorzsolódáshoz vezet a Jobbikból érkező cigányellenes propaganda is. Már idáig is több polgárjogi aktivista jelezte, hogy nem állnak be olyan összefogás mögé, amely kudarc esetén azonnal a cigányozni kezd. Mint ismeretes legutóbb az elmúlt év októberében volt időközi választás. Itt az ellenzék beállt a Jobbik jelöltje mögé, akiről már a kampányban kiderült, hogy extrém módon rasszista és antiszemita nézeteket vall. Amikor a Fidesz jelöltje simán győzött ellene, Jakab nem ismerte el, hogy hibáztak a rossz jelöltállítással, hanem azonnal elindította “krumplis” kampányát, ami lényegében azt üzente, hogy a kormánypárt így vásárolta meg a romák és szegények szavazatait.

A “hatosfogaton” belüli feszültségek növekedése, esetleg valamely párt abból való kitáncolása oda vezethet, hogy sokan megvonják támogatásukat a pártszövetségtől. Ennek jelei már most ebben a korai szakaszban is jól láthatóak. A pártokra külön-külön többen voksolnának, mint az egységes jelöltekre és listára. Jelenleg minden huszadik ellenzéki szavazó azért maradna otthon, mert nem hajlandó az összefogásra szavazni. A legtöbben Gyurcsány miatt fordulnak el még ma is az összefogástól, de egyre többen vannak azok is, akik Jakab miatt tennének így.

A tavaly decemberben bejelentett összefogásról úgy beszéltek, hogy abban jelen van a teljes ellenzék. Gyorsan kiderült azonban, hogy itt egyszerű hazugságról van szó. A Pirkadat TV-ben Huszti Andrea az Igen Szolidaritás (ISZOMM) elnöke és Szanyi Tibor, a párt miniszterelnök-jelöltje elmondták, hogy majd egy éven át keresték az ellenzéki pártokat együttműködési ajánlattal, de még csak válaszra sem méltatták őket. Ma már egyértelmű, hogy tudatos és sunyi kirekesztésük komoly stratégiai hiba volt. Az Igen Szolidaritás nem nyomta meg az “önmegsemmisítés” gombot, ahogy azt Tóth Bertalan és Gyurcsány Ferenc elvárta, hanem az önálló indulás mellett döntöttek. A párt bejelentette első 10 képviselőjelöltjét, a ”hivatalos” ellenzéki politikusok körében a hír azonnal ki is vágta a biztosítékot, mert választókörzetek többségében néhány száz voks fog dönteni. A már említett őszi borsodi választáson az ISZOMM jelöltje 2,2 százalékos eredményt ért el. A legutóbbi országgyűlési választáson legalább 15 olyan választókerület volt, ahol győztes és vesztes közt ennél kisebb volt a különbség.

Összefoglalva az látható, hogy az ellenzéki összefogás át nem látható módon, egységes stratégia nélkül halad a választás irányába. Orbán Viktor különösebb megerőltetése nélkül mozgósított már ebben a korai szakaszban félmillió szavazót. Az ellenzék jelen állás szerint sima vereséget szenvedne országgyűlési képviselő választáson. Belső feszültségei miatt folyamatosan veszti szavazóit, valószínűnek tűnik, hogy a választásra új “protestpárt” erősödhet meg. A mai helyzetben nem kizárt, hogy ez az Igen Szolidaritás, az ISZOMM lesz. A párt már most is rendelkezik országgyűlési képviselettel Székely Sándornak köszönhetően, ez is fontos tényező politikai szempontból.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •