Sokkal többet dolgoznak a magyar nők, mint a férfiak

Világviszonylatban a nők évente 39 nappal dolgoznak többet, mint a férfiak. Ha kiszámoljuk, ez napi 50 perc plusz melót jelent. Ráadásul ezért a „túlóráért” a nők általában nem kapnak fizetséget, sőt 2008 óta relatíve egyre rosszabbul bánnak velük a munka világában. Erről a Világgazdasági Fórum ír nemrég kiadott jelentésében.
A kutatás azt írja, a nemek közti gazdasági egyenlőtlenségek mértéke annak ellenére is nőtt, hogy az elmúlt tíz évben mintegy negyedmilliárd nő lépett be a munkaerőpiacra világszerte. A tanulmány szerint a munka világában a valódi egyenlőségig 170 évnek is kellene még telnie.
Honnan a nagy egyenlőtlenség? A nők nemzetközi viszonylatban is nagyon sok munkát végeznek el fizetség nélkül, ilyen a házimunkával, a gyermekneveléssel vagy az idős családtagok ellátásával kapcsolatos munka.
Magyarország nemzetközi viszonylatban is a sor végén van. Nálunk különösen rossz a helyzet, hazánk a 144 listázott ország közül a 101. helyen áll. Idehaza a legnagyobb baj az, hogy a nők a politizálást, a politikai területen való érdekérvényesítést szinte teljes mértékben átengedik a férfiaknak. Az országgyűlésben alig van nő, a kormányban pedig egyáltalán nincs. Nem sokkal jobb a helyzet gazdasági vagy oktatási területen sem, a jobb pozíciókat szinte mindenhol a férfiak foglalják el.
Kiemelkedően rossz a nemek közi béregyenlőség idehaza. A nők sokkal kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Itthon is igaz, hogy a nők többet dolgoznak, egész pontosan napi 46 perccel. Magyarország régiós összehasonlításban is a mezőny végén kullog, Kelet-Európában csak Örményország van rosszabb helyen nálunk.
A legnagyobb egyenlőség a skandináv országokban van, itt egyébként jellemzően a nők kevesebbet dolgoznak, mint a férfiak. A jelentés szerint az egyik legnagyobb hatása a nők gazdasági helyzetére az osztott gyesnek van: ott, ahol a szülők felosztják egymás között a kisgyerekekkel otthon töltött időt, a nők jobban járnak gazdaságilag, mint ott, ahol csak a nők maradnak ki a munkából a kisgyerekek nevelése miatt.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük