Soros György kommunista?

pogatsa zoltan2 1

Soros György a magyar közbeszéd leginkább félreértelmezett közszereplője. A migránsokkal és menekültekkel kapcsolatos viták kapcsán ismét felvetült a tipikus jobboldali toposz, miszerint Soros a magyar ellenzék szekértolója lenne. A valóság azonban, mint oly sokszor, komplikáltabb.

A magyar ellenzék nagy része vagy nyíltan a liberális táborhoz tartozik, vagy baloldaliak képzeli magát, de közben ténylegesen piacpárti, azaz liberális dogmákban hisz. Szinte alig találni olyan magyar közgazdászt az ellenzék környékén, aki ne lenne piaci fundamentalista. Az elvileg “bal”liberális MSzP-SzDSz és megdöbbentő módon a magyar szakszervezetek egykori gazdasági tanácsadói Hayek idézeteket és Tea Party képecskéket osztanak meg a Facebookon… A balliberálisok ikonja mind a mai napig a piaci fundamentalista Kornai professzor, aki ugyan kétségtelenül óriásit alkotott a szovjet típusú hiánygazdaság kritikájában, ám piaci idealizmusát semmilyen formában nem befolyásolta a létező neolieberalizmus kudarca sem Kelet-Európában, sem pedig az Egyesült Államokban.

Soros György azonban egyáltalán nem ért egyet ezekkel az emberekkel. A nagybefektető már igen régen olyan gazdaságfilozófiai és társadalompolitikai talajon áll, amit Kóka János, a Gyurcsány féle DK vagy a szélsőséges Kapitalizmus Blog rutinszerűen kommunistának bélyegez.

Nézeteit Soros pár éve a Közép-Európai Egyetemen többrészes előadássorozat keretében részletesen is kifejtette, akit érdekel, végighallhatja őt. Több alterglobalista könyvet is írt a pénzügyi rendszer összeomlásáról, a piaci fundamentalista tévhitekről, ezek is elolvashatóak. Zanzásítva mindez azonban megtalálható egy rövidebb írásában, amelyet a The Atlantic című amerikai folyóirat tett közzé itt.

Bővebben: Pogiblog

A képen a szerző látható

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük