Soros-plakátok – Izraeli fordulat

Az izraeli nagykövetség álláspontja teljesen megegyezik az izraeli külügyminisztérium álláspontjával, miután Benjamin Netanjahu visszavonatta a külképviselet korábbi, egyeztetett tiltakozását.

Hazája külügyminisztériumával egyeztetve Izrael budapesti nagykövete közleményben bírálta a magyar kormányt a Soros György elleni plakátkampány miatt. Majd Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasítására – aki egyszemélyben a külügyminiszteri tisztséget is betölti hazájában – az izraeli külügyminisztérium visszavonta a kormányt bíráló nagyköveti közleményt. Mindezek után Izrael budapesti képviselete lapunk kérdésére közölte: az izraeli nagykövetség álláspontja teljesen megegyezik az izraeli külügyminisztérium álláspontjával.

Orbán Viktor kormányfő gondoskodott arról, hogy a „felülről táplált” antiszemitizmus ismét téma legyen az izraeli miniszterelnök budapesti, történelmi jelentőségűnek beharangozott látogatása előtt. A fideszes miniszterelnök előbb „kivételes államférfiúnak” minősítette Horthy Miklóst, utólagos magyarázkodásra kényszerítve kormányát. Alig csendesedett el a diplomáciai vihar, amikor beindult a Soros György elleni országos plakátkampány. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke levélben kérte Orbánt, állítsa le a kampányt, amely nem nyíltan antiszemita, de alkalmas kontrollálatlan, antiszemita indulatok gerjesztésére. A Mazsihiszt erősítve Yossi Amrani izraeli nagykövet közleményben szólította fel a plakátkampány felelőseit, hogy „vessenek véget ennek az ördögi körnek”. A plakátok – írta a nagykövet – egy bizonyos személy politikai bírálatán túl nemcsak szomorú emlékeket idéznek fel, de „gyűlöletet és félelmet” is szítanak.

Az izraeli sajtó a hétvégén tényként közölte, hogy a nagykövet, mielőtt nyilvánosságra hozta közleményét, egyeztetett az izraeli külügyminisztériummal. (Amúgy is valószerűtlen, hogy ilyen fajsúlyos ügyben egyeztetés és jóváhagyás nélkül, önjáró módon cselekedjen.) Yossi Amrani korábban is bírálta a magyar kormányt a plakátkampány miatt.

Vasárnap éjfél körül azonban – amikor az interjú tartalmán már nem lehetett változtatni – az MTI kiadta a hírt: Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására az izraeli külügyminisztérium (amelynek szintén Netanjahu a vezetője) visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot, ugyanakkor éles szavakkal bírálta Soros Györgyöt, mert folyamatosan „Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel”. Mi történhetett?

A sajtó kérdéseire a nagykövetség érdemi információkat tartalmazó választ nem adott. Árulkodó jel lehet, hogy a nagykövetség honlapján még hétfő este is kint volt a kormányt bíráló népszavás interjú, miközben a nagyköveti közlemény visszavonásáról szóló hírt nem találtuk. Heisler András csak annyit mondott lapunknak, hogy az „új és meglepő fejleményről” egyelőre nem szeretne nyilatkozni, próbálja tisztázni a helyzetet. Biztos tudásunk tehát nincs: a leginkább elképzelhetőnek az tűnik, hogy a nagyköveti közlemény kiadására nem Netanjahu, hanem valaki más bólintott rá az izraeli külügyben.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábbi közlése szerint a Budapestre érkező izraeli miniszterelnök a „visegrádi négyek” kormányfőivel is találkozni fog. A tárgyalásoknak nyilván van gazdasági tétje – erről a hétfői interjúban Yossi Amrani is beszélt –, de Netanjahu lépését, amellyel kínos helyzetbe hozta saját országa nagykövetét, a gazdasági érdek mellett a Soros Györggyel szembeni ellenszenv is motiválta.A demokráciát csorbító lépésekben Netanjahut zavarják az emberi jogi szervezetek, ebben hasonlít Orbán Viktorra. Az izraeli miniszterelnök tavasszal lemondta találkozóját a német külügyminiszterrel, amiért a német politikus jogvédő szervezetek képviselőivel konzultált.

Az Izraelinfo híradása szerint Sztav Safír baloldali képviselő Netanjahu mostani húzására így reagált: Netanjahu új erkölcsi mélységet ért el, amikor nyilatkozatával hivatalosan támogatta a magyar kormány antiszemita kampányát egy holokauszttúlélő, zsidó üzletember ellen.

A „sorosozás” mindenesetre ragályosnak tűnik. Liviu Dragnea, a romániai Szociáldemokrata Párt elnöke például kijelentette: meggyőződése, hogy a vagyonáról és állítólagos üzleti kapcsolatairól szóló sajtókampánnyal valójában Soros György akarja őt és pártját lejáratni.

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1134402-soros-plakatok—izraeli-fordulat

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük