Szabadon gyűjthető a medvehagyma, de ezekre a szabályokra figyelni kell!

Az utóbbi évek igazi sztárja lett a medvehagyma. Tavasszal, március végén, április elején tömegek indulnak az erdőbe, hogy gyűjtsék a sokak által vadfokhagymának is nevezett növény leveleit. A megnövekedett igényeket sokszor csak illegálisan gyűjtött vagy importált áruval tudják ellátni, ha tehát piacon vásároljuk, nagy a veszélye, hogy természetkárosító, illegális tevékenységet támogatunk. Éppen ezért javasoljuk, hogy a gyűjtést végezzük magunk. Természetesen ennek is vannak szabályai, melyek betartására oda kell figyelni.

Fontos tudni, hogy medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Emellett, ha valaki magánerdőben akar „vadfokhagymát” gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatnak az érdeklődők (http://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak, ezért medvehagyma gyűjtéskor mindenképp körültekintően kell eljárni! Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •